Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Nedopustivo je da zbog neodgovornog ponašanja Ministarstva trpi cijeli sektor

Problemi u postupku pregovaranja za kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje s resornim ministarstvom i ovim ministrom postaju nerješivi, izjavljeno je na konferenciji za medije Sindikata znanosti.

Problemi u postupku pregovaranja za kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje s resornim ministarstvom i ovim ministrom postaju nerješivi, izjavio je na konferenciji za medije Sindikata znanosti njegov predsjednik, prof. dr. sc. Igor Radeka.

Ovo je već treći ministar znanosti s kojim pregovaramo o kolektivnom ugovoru; unatoč tome što je gotovo sve već bilo ispregovarano u mandatu ministra Mornara, do potpisa tada nije došlo zbog štrajka i pravnog manevra Ministarstva, nastavio je Radeka i ustanovio kako puno bolje nije bilo ni pod ministrom Šustarom jer zbog kratkoće vremena pregovori nisu ni započeli niti je formiran pregovarački odbor.

„Aktualni ministar Barišić na početku je pregovora izjavio ne želi socijalni dijalog nego socijalno partnerstvo, a nakon pola godine nemamo više niti dijalog. U sedam pregovaračkih sastanaka nismo stigli ispregovarati više od 13 članaka, a zbog nedostatka kvoruma na strani Ministarstva zadnja su dva pregovaračka sastanka otkazana.“ Zbog ovakvog neodgovornog ponašanja trpi cijeli sektor znanosti i visokog obrazovanja i smatramo da je to nedopustivo, zaključio je Radeka.

Potpredsjednik Sindikata, dr. sc. Tvrtko Smital ustvrdio je kako su se zbog gore navedenih problema pregovori pretvorili u farsu. Zbog toga je Sindikat dužan reagirati jer nam je kolektivni ugovor vitalan interes radi rješavanja brojnih problema u sustavu, s kojima je ministar dobro upoznat.

Ministar je odgovoran za svoj resor i on utječe na tempo pregovora, a mi smatramo da on u ovom trenutku u tom poslu nije vjerodostojan, kazao je Smital i zaključio: „Možemo misliti što god hoćemo jedni o drugima, ali rješavanje ovih problema mora nadilaziti osobne interese ili animozitete, jer sustav znanosti ne može biti talac zastoja u pregovorima.“

Predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić istaknuo je kako je do odluke ministra da više ne sudjeluje u pregovorima došlo nakon situacije s Hrvatskim studijima gdje je Sindikat od njega tražio da provede svoju zakonsku obavezu i provede upravni nadzor nad odlukama Sveučilišta vezano za HS.

Naglasio je kako je neposredan povod za organiziranje konferencije u tjednu pred lokalne izbore dalo samo Ministarstvo svojim postupcima te da članovi imaju pravo znati kako funkcionira vlast u pitanjima koja su njima bitna. „Mi smo dužni javnosti dati do znanja da Ministarstvo znanosti ne funkcionira i da je ministar Barišić uvredljiva osoba koja se osvećuje.“, kazao je Ribić i zaključio: „To što se ministar uvrijedio, njegovi osobni animoziteti, važnije je od interesa sustava za koji on odgovara i koji bi zajedno s nama trebao unaprijediti.“

Za više informacija pogledajte snimku konferencije za medije:


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, MZO, Pavo Barišić, pregovori, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva