Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Nećemo potpisati TKU!

Sindikati Matice ponovo su istaknuli kako neće biti potpisnici TKU-a kojim se osjetno umanjuju primanja zaposlenih u javnim službama, a posebice u obrazovanju.

Sindikati Matice ponovo su istaknuli kako neće biti potpisnici TKU-a kojim se osjetno umanjuju primanja zaposlenih u javnim službama, a posebice u obrazovanju.

Na tiskovnoj konferenciji Matice hrvatskih sindikata, zakazane pred potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, čelnici sindikata Matice izrazili su svoje neslaganje sa sadržajem predloženog ugovora i potvrdili kako neće staviti potpis na njega. Mirela Bojić detaljno se osvrnula na pojedine stavke ugovora i posljedice koje će te stavke imati po zaposlenike u sustavu, a istaknula je i izmjene kojima se krše Konvencije Međunarodne organizacije rada, kojih je Republika Hrvatska supotpisnik.

Zvonimir Laktašić izjavio je kako će za pojedine učitelje ukupan udarac na godišnja primanja iznositi i do 20 tisuća kuna, što je apsurd i pogubno će utjecati na privlačenje sposobnih mladih ljudi u sustav prosvjete, a time i na kvalitetu obrazovanja koja se nudi djeci.

Branimir Mihalinec potsjetio je kako se pregovori i potpisivanje TKU-a odvijaju pod teškim teretom Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojeg je Vlada RH uputila u proceduru, a kojim se također izravno krše konvencije MOR-a. Ponovio je poziv predsjedniku Josipoviću da iskoristi svoje ovlasti i Zakon uputi Ustavnom sudu na ocjenu usklađenosti s Ustavom.

Za dodatne informacije poslušajte audio zapis konferencije za tisak:

Tiskovna konferencija Matice – Što za zaposlenike u javnim službama znači današnje potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora

Skraćenu video snimku tiskovne konferencije možete pogledati na tportalu.


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, temeljni kolektivni ugovor

Prednosti članstva