Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

MZO potiho donosi pravilnike kojima regulira više od 750 milijuna eura prihoda ustanova u znanosti

Bitni pravilnici o vlastitim i namjenskim prihodima ustanova pušteni u e-savjetovanje uz rok koji ograničava bilo kakvu smislenu raspravu o sadržaju tih dokumenata

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je 5. travnja u proceduru javnog savjetovanja prijedloge dva pravilnika kojima se reguliraju vlastiti i namjenski prihodi ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Riječ je o izrazito važnim dokumentima za sve fakultete i znanstvene institute jer se njima propisuju pravila za raspolaganje sredstvima koja te institucije ostvaruju od školarina, rada za tržište, projekata financiranih iz EU fondova i sličnih izvora. Ukupna masa novca iz tih izvora na godišnjoj razini iznosi više od 750 milijuna eura.

Neprihvatljivo je da su tako važni pravilnici u e-savjetovanje pušteni u ovom trenutku, na kraju mandata i tik pred same izbore, dok je fokus cjelokupne javnosti na predizbornoj kampanji. Oko ovog nije bilo nikakvog prethodnog savjetovanja sa Sindikatom, a rok za savjetovanje s javnošću od samo osam dana ograničava bilo kakvu smislenu raspravu o sadržaju tih dokumenata.

Pritom, sam je sadržaj nedorečen i ne rješava ključne probleme koji bi se trebali adresirati u sustavu. Nigdje se ne propisuje ili ograničava vrsta poslova temeljem kojih je moguće ostvariti vlastite prihode, što može dovesti do apsurdnih situacija u kojima javne ustanove konkuriraju poslovnim subjektima na tržištu u segmentima koji nisu od javnog interesa. Umjesto toga, ograničavaju se uvećanja plaća te po tom pitanju nude nefleksibilna i nelogična rješenja. Pravilnici ne nude odgovore na to iz kojih izvora i kako se određene naknade za rad mogu isplatiti niti upućuju na Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje koji ta pitanja može i treba dodatno regulirati.

Ni sadržaj ni vrijeme ni rok za raspravu ovih pravilnika nisu primjereni te oni u ovom obliku i ovom trenutku ne bi smjeli stupiti na snagu!

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin,
glavni tajnik, v. r.


Ključne riječi:

ministarstvo znanosti i obrazovanja, pravilnik, vlastita sredstva

Prednosti članstva