Kriza pregovaranja za Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje

Kriza Vlade i mogućnost novih izbora ponukali su pregovarače našeg sindikata da zahtijevaju ubrzanje pregovaračkog procesa, budući da zbog stalnih promjena vlasti i ministara ne možemo niti s jednom garniturom završiti pregovore.

Konfliktni sastanak na rubu prekida

U četvrtak, 17.5.2018. godine održan je veoma buran pregovarački sastanak u Ministarstvu znanosti na rubu prekida.

Kriza Vlade i mogućnost novih izbora ponukali su pregovarače našeg sindikata da zahtijevaju ubrzanje pregovaračkog procesa, budući da zbog stalnih promjena vlasti i ministara ne možemo niti s jednom garniturom završiti pregovore (uslijed čega već dulje vrijeme sustav znanosti i visokog obrazovanja nema kolektivni ugovor).

Naša frustracija proizlazi iz same pomisli na još jednu odgodu zbog novih izbora nakon devet mjeseci besplodnog pregovaranja.

Naš zahtjev da se pregovori ubrzaju nije naišao na dovoljno razumijevanja od strane ministrice i rezultirao je konfliktnim diskursom na obje strane, što je dovelo čak do prekida pregovora od pola sata pri čemu su obje strane vijećale da li pregovore nastaviti ili ne.

Posebno nas je zasmetala nevoljkost druge strane jer smo mi na molbu ministrice u ožujku i travnju pristali na usporeni tempo pregovora (i bez njene nazočnosti) kako bi dovršili pregovore i s osnovnim i srednjim školama. Obećala je tada da ćemo u drugoj polovici travnja i svibnju ubrzano pregovarati, dva puta tjedno, što se nije dogodilo.

Sada tvrdi da ima vremena koliko ima i da nam u tome ne može pomoći.

Na kraju je na prijedlog Sindikata dogovoreno da se idući sastanak održi kao cjelodnevni sastanak, 1. lipnja u petak, između praznika Tijelova i subote. Međutim, protiv toga je gunđao Stipe Mamić jer bi on spajao te dane. S obzirom na njegovu dominirajuću i destruktivnu ulogu (ne samo u ovim pregovorima), ne bismo se iznenadili da nam ministrica i taj datum otkaže.

Nakon dogovora o datumu pregovori su nastavljeni u istom konfliktnom tonu, ali ovog puta zbog drugih razloga. Naime, izgubili smo preko jedan sat na članku koji su otvorili Viktor Gotovac i Stipe Mamić, a ministrica je to dopustila. Radi se o nevažnom članku koji regulira pitanje neutralnog stručnjaka u slučaju da Komisija za tumačenje kolektivnog ugovora glasuje neriješeno. Sindikalni prijedlog toga članka je potpuno istovjetan onome u važećem Temeljnom kolektivnom ugovoru i već smo se dva puta o tome složili u periodu pregovaranja kada nije bilo Viktora Gotovca i Stipe Mamića.

U okolnostima kada je Sindikat inzistirao na pitanju ubrzanja pregovora baviti se pitanjem koje je već odavno bilo riješeno kvalitetno i na istovjetan način u svim drugim ugovorima ne znači ništa drugo nego da su ti ljudi odlučili drsko opstruirati pregovarački proces.

Iako će većina čitatelja odmah pomisliti da i ministrica to radi namjerno i u dosluhu s njima, mi nismo u to sigurni, jer se ona doista trudila u prethodna dva pregovaračka sastanka koja su bila konstruktivna. Vrijeme je otac istine i ono će pokazati tko je tko u procesu.


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, MZO, pregovori

Vezane vijesti

Prednosti članstva