Konačno ostvaren napredak po pitanju PUR-ova

Isplate PUR-ova trebale bi krenuti do kraja godine, no pitanje je bi li ovo pravo uopće zaživjelo bez stalnog inzistiranja Sindikata

Isplata odgovarajućeg dodatka (od 10%, 12% ili 15% osnovice) na plaću zaposlenika koji rade na radnim mjestima s posebnim uvjetima rada trebala bi uskoro krenuti.

Iako su proračunska sredstva za isplatu tih dodataka već ranije osigurana, zbog nama teško shvatljivih razloga, resorno ministarstvo je dovršetak procesa i isplatu dodataka kontinuirano odgađalo zbog čega zaposlenici na isplatu ovog prava čekaju iznimno dugo. Nažalost, bez stalnog inzistiranja Sindikata pitanje je bi li ovo pravo uopće zaživjelo.

Sukladno Dodatku I Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje koji su Sindikat i Ministarstvo zaključili još 27. prosinca 2018. godine, zaposleni na radnim mjestima s posebnim uvjetima rada imaju pravo na odgovarajući dodatak retroaktivno, sve od trenutka potpisivanja Dodatka I. Kako naši članovi zbog odugovlačenja cjelokupnog procesa nisu konzumirali ugovoreno pravo u predviđenom roku (unutar 15 mjeseci od 27. prosinca 2018.), Sindikat je u ožujku ove godine izborio potpisivanje Izmjena i dopuna Dodatka I te time osigurao navedeno pravo.

Nadamo se da je odugovlačenju sada došao kraj i kako su preostali još jedino tehnički detalji, ocjenjujemo da se proces može završiti u narednim danima te da zaposleni na poslovima s posebnim uvjetima rada do kraja godine mogu dobiti prve isplate na račun ovog dodatka.

Zajedničko Povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sindikata, 23. studenog je odradilo glavninu stručnog posla oko verifikacije popisa radnih mjesta s posebnim uvjetima rada, a do početka ovog tjedna odrađen je i preostali dio stručnog posla. Ono što još preostaje je da članovi Povjerenstva i ministar Fuchs navedene popise potpišu te da Ministarstvo izda službenu uputu ustanovama za isplatu navedenih dodataka.


Ključne riječi:

dodatak na plaću, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, posebni uvjeti rada

Vezane vijesti

Prednosti članstva