Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Studentski prosvjedi i besplatno školovanje

– odgovornost za rješavanje problema Na danas održanoj konferenciji za tisak predsjednik Velikog vijeća Sindikata izrazio je podršku studentskim zahtjevima za besplatnim školstvom, te podsjetio na niz nelogičnosti u sustavu visokog obrazovanja koje su pravi uzrok studentskih prosvjeda. Školarine u sustavu visokog obrazovanja smanjuju njegovu dostupnost svim slojevima društva i tako ugrožavaju jednakost šansi, jednu […]

– odgovornost za rješavanje problema

Na danas održanoj konferenciji za tisak predsjednik Velikog vijeća Sindikata izrazio je podršku studentskim zahtjevima za besplatnim školstvom, te podsjetio na niz nelogičnosti u sustavu visokog obrazovanja koje su pravi uzrok studentskih prosvjeda.

Školarine u sustavu visokog obrazovanja smanjuju njegovu dostupnost svim slojevima društva i tako ugrožavaju jednakost šansi, jednu od temeljnih vrijednost današnjeg društva. Primjer da je pravo na besplatno školovanje dio Norveškog ustava, a da europske zemlje to pitanje reguliraju zakonima pokazuje da je autonomija sveučilišta u tom pogledu krivo shvaćena. Umjesto integriranog sveučilišta mi imamo 40tak mini sveučilišta, pa se stječe dojam da se autonomija ponekad koristi kao paravan za pretvaranje fakulteta u profitne centre. G. Ribić upozorio je da besplatno školstvo ne smije biti opravdanje za smanjivanje upisnih kvota, jer se na taj način potiču privatni fakulteti. Ovaj problem ne može riješiti ministar, već samo vlada, donošenjem strateškog dokumenta. Gost press konferencije bio je dr. Ivica Babić, predsjednik Sindikata liječnika.Pozivamo Vas da poslušate audio snimku press konferencije.

Pročitajte i članak iz business.hr-a


Ključne riječi:

besplatno školstvo, školarine, studentski prosvjedi

Vezane vijesti

Prednosti članstva