Prosvjedni skup znanstvenika i njihovih mentora

Prosvjedni skup mladih znanstvenika i njihovih mentora u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja PRVA OBAVIJEST – Poštovane kolegice i kolege! U zadnje vrijeme postali smo svjedoci brojnih vijesti u medijima, a koje jasno ukazuju da mladi znanstvenici u Republici Hrvatskoj postaju svojevrsni tehnološki višak. Nažalost, sustav ih tretira kao osobe koje ovoj zemlji […]

Prosvjedni skup mladih znanstvenika i njihovih mentora u organizaciji

Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

PRVA OBAVIJEST – Poštovane kolegice i kolege! U zadnje vrijeme postali smo svjedoci brojnih vijesti u medijima, a koje jasno ukazuju da mladi znanstvenici u Republici Hrvatskoj postaju svojevrsni tehnološki višak. Nažalost, sustav ih tretira kao osobe koje ovoj zemlji ne trebaju i kojima već sada, a pogotovo u bliskoj budućnosti, nakon završenog doktorata ili poslijedoktorskog usavršavanja, slijedi otpuštanje i neizvjesnost burze rada. Ukratko, radnih mjesta na našim sveučilištima i javnim institutima nema dovoljno, a gospodarstvo najobrazovaniji dio populacije, čini se, ne želi ili ne treba..Ono što nas pri tome posebno uznemirava je činjenica da ova Vlada i aktualna administracija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta čine premalo da se takvo potpuno neprihvatljivo stanje promijeni. Štoviše, trenutačna kriza nacionalnog gospodarstva Vladi znači dobru priliku da se njena ključna makroekonomska mantra – „štednja“ – brutalno primijeni i na ovaj sustav.Trogodišnje projekcije proračuna i sve nama dostupne informacije jasno ukazuju:

  • da se smanjuju izdvajanja za znanost, a koja su već sad gotovo tri puta manja od prosjeka EU;
  • da se za mandata ove Vlade nova radna mjesta za istraživače neće otvarati;
  • da se planira skraćivanje trajanja ugovora o radu asistenata za završetak doktorskih studija i redukcija u odobravanju poslijedoktorskih ugovora;
  • da se predviđaju mizerna i nedostatna sredstva za istraživačke projekte koja ne pokrivaju niti minimum pristojnog istraživačkog rada, odnosno planira se uvođenje tzv. sustava institucionalnog financiranja bez financija.

I sve to usprkos tome što po svim relevantnim mjerilima naša zemlja daleko zaostaje za prosjekom EU u pogledu udjela zaposlenih s doktoratom znanosti, inovativnom potencijalu, ulaganjima u istraživanje i razvoj te sličnim statističkim pokazateljima.Jednako tako, ako ne i više, zabrinjava nas šutnja samog sustava. Nema pravih, jakih i nedvosmislenih reakcija naših ustanova i/ili njihovih čelnika, iako bi upravo oni trebali biti prvi i vitalno zainteresirani za promjenu ovog negativnog trenda. Naša sveučilišta i javni instituti čini se šutke prihvaćaju katastrofalno pogrešne mjere Vlade. A jedno je sigurno – ako ništa ne poduzmemo, prvi koji će takvu šutnju platiti gubitkom svojih radnih mjesta bit će upravo oni najslabiji, mladi znanstvenici s upravo završenim doktoratom ili poslijedoktorskim ugovorom! Paradoksalno, jer upravo oni su najvažnija pokretačka snaga znanstvenog rada, tehnološkog napretka i inovacija.

Nakon što su u pravilu bili izvrsni učenici od osnovne škole do fakulteta, nakon 10 godina mukotrpnog dodatnog školovanja i velikih ulaganja javnih sredstava, mnogima od njih preostat će samo dvije opcije: promjena posla ili promjena države. U oba slučaja najviše će izgubiti sama Republika Hrvatska.Takvo stanje u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja ocjenjujemo krajnje alarmantnim i neprihvatljivim.

Na sjednici Malog vijeća Sindikata znanosti donesena je odluka o pokretanju snažne prosvjedne akcije usmjerene protiv pogrešne i štetne politike Vlade u području visokog obrazovanja i znanosti, osobito kada su u pitanju mladi znanstvenici! Stoga namjeravamo prije izglasavanja proračuna za 2013. god. u Zagrebu organizirati prosvjedni skup mladih znanstvenika i njihovih mentora, od kojih očekujemo značajnu podršku.

U tijeku je prikupljanje podataka o broju mladih znanstvenika koji su se već suočili s gubitkom radnog mjesta, ili bi uskoro mogli biti u toj situaciji, kako bismo u narednim obavijestima mogli dati podrobniju sliku ključnih pokazatelja. Potom ćemo ovisno o prikupljenim podacima i iskazanom interesu donijeti odluku o organizacijskim detaljima prosvjeda: obliku, vremenu i mjestu održavanja prosvjeda, mjestu okupljanja, prijevozu za koleg(ic)e izvan Zagreba itd., a o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. Napominjemo da će u skladu sa svojim mogućnostima NSZVO dati punu logističku potporu organiziranju ovih aktivnosti.

Za kraj ističemo NAJVAŽNIJU PORUKU MLADIM ZNANSTVENICIMA I NJIHOVIM MENTORIMA – za uspješnu organizaciju i pozitivan ishod prosvjeda od ključne nam je važnosti vaša velika potpora, vaša spremnost na aktivno sudjelovanje u borbi za podršku koju imate pravo očekivati i tražiti kao najobrazovaniji dio populacije koji ima što ponuditi svojoj zemlji. Stoga tražimo od vas maksimalnu podršku. Vrijeme šutnje i jalovih nada u kompetentnost aktualne administracije je prošlo, samo zajedničkim snažnim akcijama i porukama možemo se nadati promjeni na bolje! Onaj tko se nije spreman boriti za svoja prava, nije ih niti zaslužio! Sve što je Sindikat za vas do sada ostvario, a to nije malo svih ovih godina, jasno ukazuje da nema prava koje smo ostvarili, a da tome nije prethodio pritisak, bilo putem prosvjeda ili za „stolom“.

Za organizacijski odbor prosvjeda: Prof. dr. sc. Krunoslav Pisk, v.r. (predsjednik NSZVO, Sveučilište u Dubrovniku)Prof. dr. sc. Igor Radeka, v.r. (potpredsjednik NSZVO, Sveučilište u Zadru)Dr. sc. Tvrtko Smital, v.r. (član Malog vijeća NSZVO i koordinator, Institut Ruđer Bošković, Zagreb)Doc. dr. sc. Vesnica Garašić, v.r. (član Malog vijeća NSZVO, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu)Dr. sc. Darko Orešković, v.r. (član Malog vijeća NSZVO, Institut Ruđer Bošković, Zagreb)

poziv_na_prosvjedni_skup_z_novaci


Ključne riječi:

mjere štednje, najava prosvjeda, Vlada RH, znanstveni novaci

Vezane vijesti

Prednosti članstva