Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Unsplash

Sindikat znanosti slavi 34. rođendan!

Svim članicama i članovima čestitamo rođendan Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

11. siječnja 2024.

Na Veterinarskom fakultetu, 1990. godine, osnovan je Sindikat znanosti koji danas slavi 34 godine. Tijekom tog razdoblja radili smo na unaprijeđenju radnih uvjeta i materijalnog položaja svih zaposlenika u sustavu. Postigli smo mnogo, no pred nama je i mnogo novih izazova.

Protekle godine smo uspjeli izboriti bolju poziciju za zaposlene s najnižim plaćama. Najmanje plaće rasle su oko 5 posto u ožujku. Osim toga, plaća je rasla i povećanjem osnovice od 7 posto, ali i putem fiksnih dodataka na plaće u neto iznosu od 100, 80 i 60 eura koji su proizašli iz pritisaka sindikata na Vladu. Rasli su i regres te božićnica.

Upozoravali smo na degradiranje profesora koji su, unatoč inflatornim pritiscima koji pogađaju i njih, ostali bez fiksnih dodataka na plaće. U fokus smo stavili budućnost sustava – asistente. Ispričali smo njihove priče, organizirali prosvjede te o svemu progovarali i u medijima. Otvorili smo i doveli do završne faze pregovora novi Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, bavili se problemima koji su proizašli iz primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i znanosti te smo bili aktivni po pitanju novog Zakona o plaćama i kreiranja novog sustava koeficijenata.

Za još jednu godinu iskusniji i mudriji, s Vašom pomoći, trudit ćemo se ove godine završiti započete procese što uspješnije te se nastaviti boriti protiv neprimjerenog položaja u kojeg vlast često stavlja sustav znanosti i visokog obrazovanja.


Ključne riječi:

čestitke, rođendan Sindikata

Prednosti članstva