Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

“Zadnji vlak za bolje normalno” – sindikati performansom obilježili Praznik rada

Svaka kriza prilika je da Hrvatska izgleda drugačije, a osnova za izlazak iz krize je promjena porezne politike u smjeru veće društvene jednakosti i pravde te većeg dostojanstva radnika

Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, a s obzirom na ograničenja nametnuta epidemijom koronavirusa, sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) organizirale su simboličan prosvjedni performans na zagrebačkom Glavnom kolodvoru pod nazivom “Zadnji vlak za bolje normalno”.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je svaka kriza, pa tako i kriza uzrokovana koronavirusom, prilika da Hrvatska izgleda drugačije. „Europa se zahvaljujući pandemiji mijenja – uvode se pravila za minimalnu plaću, jačaju se mjere za zapošljavanje, uvodi se cijeli korpus socijalnih prava, napušta se sumanuta politika štednje koja je dovela do iseljavanja u Hrvatskoj“, istaknuo je Ribić te dodao da izlazak iz krize mora biti temeljen na promjeni porezne politike u smjeru veće društvene jednakosti i pravde te većeg dostojanstva radnika. To je, smatra Ribić, jedini način da zaustavimo iseljavanje.

Za više informacija pogledajte cijelu vijest na stranicama Matice hrvatskih sindikata.

Tradicionalno uoči Međunarodnog praznika rada, predstavnici sindikalnih središnjica i ove su godine na zagrebačkom Mirogoju zapalili svijeće i položili vijenac u spomen na sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje.

 


Ključne riječi:

Međunarodni praznik rada, performans, sindikalne središnjice, Zakon o radu

Prednosti članstva