Zabrana štrajka u Zračnoj luci je mogući temelj za buduću opću zabranu štrajka!

Pet sindikalnih središnjica objavilo je zajedničko priopćenje za javnost u kojem je sudsku zabranu štrajka na području Zračne luke Zagreb proglasilo kršenjem međunarodnih konvencija i opasnim presedanom.

Pet sindikalnih središnjica objavilo je zajedničko priopćenje za javnost u kojem je sudsku zabranu štrajka na području Zračne luke Zagreb proglasilo kršenjem međunarodnih konvencija i opasnim presedanom.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
MATICA HRVATSKIH SINDIKATA
HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA
UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA HRVATSKE

Priopćenje za javnost

Nedavna sudska zabrana štrajka na području Zračne luke Zagreb još je jedan u nizu primjera kršenja međunarodnih konvencija i predstavlja vrlo opasan presedan koji bi mogao biti temelj za buduću zabranu štrajka sindikatima u RH.

Odlučujući o zakonitosti štrajka, sud se de facto upustio u odlučivanje o tome što jeste, a što nije neposredni interes radnika zaposlenih na tom području, presudivši pritom da nepoštivanje važećeg kolektivnog ugovora i odustajanje poslodavca od sklapanja sporazuma o dodatnoj zaštiti radnika u slučaju prijenosa poslovanja na drugog poslodavca nije njihov gospodarski i socijalni interes!?  Ako kršenje potpisanih kolektivnih ugovora i sklapanje novih nije zakonit razlog za štrajk u ovoj zemlji, što onda jeste?

Ako sudovi u ovoj zemlji presuđuju da sindikati nemaju legalno pravo organizirati štrajk u svrhu zaštite gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, odnosno da ovakvi postupci ne utječu na gospodarske i socijalne interese radnika, postavlja se pitanje zbog čega se u ovoj zemlji uopće može štrajkati!?

Ovakva odluka još je jedan u nizu primjera grubog kršenja radničkih i sindikalnih prava, što je sve posljedica duha jedne liberalne politike, koja pod krinkom socijaldemokracije rastvara vrijednosti socijalne države i socijalne pravde.

Sudovi očito sude u okviru standarda kojeg kreira vlast. Utoliko je veća odgovornost sadašnjih vlastodržaca. Sindikati će uslijed ovakvih apsurdnih presuda te uslijed pristranosti najviših pravosudnih institucija na štetu velike većine radnog stanovništva, a osobito Ustavnog suda, ovaj problem internacionalizirati na mjestima koja su im dostupna.

U Zagrebu, 29. studenoga 2013.

Krešimir Sever, NHS, predsjednik, v. r.
Mladen Novosel, SSSH, predsjednik, v. r.
Vilim Ribić, koordinator, MHS, predsjednik, v. r.
Ozren Matijašević, HURS, predsjednik, v. r.
Damir Jakuš, URSH, predsjednik, v. r.


Ključne riječi:

zabrana štrajka, Zračna luka Zagreb

Prednosti članstva