Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Vlada ušla u sukob sa 612.017 građana i 17 sindikata

Predstavnici 17 sindikata koji su sudjelovali u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru obratili su se javnosti kako bi upozorili na sadržaj sporne Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama koju je donijela Vlada RH.

Predstavnici 17 sindikata koji su sudjelovali u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru obratili su se javnosti kako bi upozorili na sadržaj sporne Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama koju je donijela Vlada RH.

Referirajući se na navedenu Odluku Vlade, Željko Stipić je naglasio da u trenutku kada je 17 sindikata 16. srpnja 2014. predavalo u Saboru 612.017 prikupljenih potpisa građana kojima se podržava provođenje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, ti su sindikati tražili samo jedno, a to je bilo da se na korektnost sindikata odgovori korektnošću izvršne vlasti. Navedena Odluka Vlade RH dokaz je nekorektnog postupanja izvršne vlasti. U trenutku dok traje provjera prikupljenih potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, Vlada RH donosi skandaloznu Odluku kojom se omogućava uvođenje outsourcinga u javni sektor. Sporna Odluka s jedne strane navodi da se zabranjuju nova zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama na pomoćnim i tehničkim poslovima, a s druge strane navodi da će se pomoćni i tehnički poslovi povjeriti vanjskim pružateljima usluga. Ovo je nekorektan čin Vlade RH kojim se izigrava volja 612.017 građana. Izvršna vlast zbog svoje sporosti maksimalno kupuje vrijeme i usporava referendum, a s druge strane ovakvim načinom donošenja odluka poništava buduću volju građana RH.

Željko Stipić također je izvijestio da je upućen zahtjev predsjedniku Vlade RH da primi sindikate na sastanak u roku od 8 dana kako bi se „institucionalnim“ putem razriješio problem usvajanja sporne Odluke. “Igrali smo pošteno i korektno, a Vlada igra prljavo”, poručio je Stipić te najavio kako će, ne primi li ih premijer u roku od 8 dana, sindikati itekako znati odgovoriti. Sa zaključkom da sindikati od predsjednika Vlade RH zatraže održavanje sastanka nije bio suglasan Sindikat znanosti i to iz jednostavnog razloga, jer u Sindikatu znanosti ne vjeruju da je dijalog s premijerom moguć. Kako je naglasila Lucija Barjašić Špiler iz Sindikata znanosti, da je dijalog moguć, on bi već sigurno bio i ostvaren. Nadalje, da je dijalog moguć, Vlada ne bi povlačila ovakve poteze koji su protivni volji i građana i sindikata.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je da se Odluka o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru kosi sa Državnim pedagoškim standardom i Pravilnikom o nenastavnom osoblju. Upozorila je da bi se zbog sporne Odluke vrlo brzo moglo dogoditi da dvije čistačice čiste za njih šest, ali i da jedna kuharica preuzme kompletni sustav kuhinje za cijelu školu. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da se donošenje sporne Odluke ne može nazvati drugačije nego prijevarom.

Predstavnici sindikata poslali su i jasnu poruku da je Vlada koja se poigrava brojem potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma neodgovorna i da zbog svih budućih prikupljanja potpisa za održavanjem referenduma sindikati ističu da nema spora da je potrebna brojka potpisa za raspisivanje referenduma 375.000.

Izuzev navedenog, sindikati su izvijestili i o troškovima akcije koja je bila financirana isključivo iz članarina. Trošak akcije iznosio je ukupno 729.543 kuna, a sav trud, rad i entuzijazam naših članova i povjerenika koji su u akciji sudjelovali ne može se iskazati novcem.

Detalje sa tiskovne konferencije poslušajte u audio prilogu.

31.10.2014. – Konferencija za medije sindikata javnih i državnih službi


Ključne riječi:

referendum protiv outsourcinga

Prednosti članstva