Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Vlada falsificirala potpis Sindikata na sporazumima o ukidanju dodataka na plaću

Ovakva vrsta falsificiranja volje Sindikata skandalozna je i nedopustiva u demokratskoj zemlji, članici EU-a. Ako se ovako nešto događa netom pred izbore, postavlja se pitanje što nas s predstavnicima ove Vlade čeka u idućem mandatu, ako ga osvoje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. veljače ponudilo Sindikatu hrvatskih učitelja, Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama i Sindikatu znanosti potpisivanje dvaju sporazuma kojima se zaposlenicima u obrazovanju i znanosti ukidaju prosvjetni dodatak od 13,72 posto i dodatak za nenastavno osoblje od 6,11 posto izboren štrajkom iz 2019. godine.

Sindikat znanosti je odbio potpisati navedene sporazume jer smatra da nisu u interesu zaposlenika, niti su Vladi od bitnog značaja. S odlukom Sindikata jasno je bio upoznat i sam ministar Fuchs kojem je osobno obrazložen stav Sindikata o nepotpisivanju. Usprkos navedenom, Sindikat je prije nekoliko dana postao svjestan činjenice da su 6. ožujka u Narodnim novinama objavljeni gore spomenuti sporazumi u kojima se kao potpisnik navodi i Sindikat znanosti.

Ovakva vrsta falsificiranja volje Sindikata skandalozna je i nedopustiva u demokratskoj zemlji, članici EU-a. Ako se ovako nešto događa netom pred izbore, postavlja se pitanje što nas s predstavnicima ove Vlade čeka u idućem mandatu, ako ga osvoje.

Od Vlade RH zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku pokaže da je riječ o nesposobnosti i velikoj pogrešci ove administracije na način da objavi službeni ispravak navedenih sporazuma te da se na stranicama Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja javno objavi isprika Sindikatu.

Ako do toga ne dođe ili zaključimo da je riječ o svjesnoj manipulaciji, upozorit ćemo sve nadležne institucije, domaće i strane, na ovakav potpuno neprihvatljiv postupak, poduzet ćemo sve dostupne pravne korake te o svemu učinjenom obavijestiti medije i građane ove zemlje.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin,
glavni tajnik, v. r.

Priopćenje je objavila i Hina pa su prenijeli i drugi mediji:

Index.hr

Tportal

HRT vijesti

Nacional

Telegram

24sata

Prigorski.hr


Ključne riječi:

MZO falsificiralo potpis, priopćenje Sindikata znanosti, sporazum

Vezane vijesti

Prednosti članstva