Ustavna tužba Sveučilišta u Zagrebu

Napokon! Senat Zagrebačkog sveučilišta donio jednoglasnu odluku o podnošenju prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima djece branitelja. S tom temom u vezi upućujemo i na intervju V. Ribića.

Napokon! Senat Zagrebačkog sveučilišta donio jednoglasnu odluku o podnošenju prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima djece branitelja. S tom temom u vezi upućujemo i na intervju V. Ribića.

O odluci Senata čitajte u nastavku. Pročitajte i intervju Vilima Ribića pod naslovom “Vlada daje novac nogometnim milijunašima, a sveučilišta pred kolapsom” u Novom listu od 02. srpnja 2006., članak iz Jutarnjeg lista o stavu Ustavnog suda “Ustavni sud još neće raspravljati o upisima djece branitelja” i mišljenje sina Siniše Glavaševića, članak iz Večernjeg lista.

Senat Zagrebačkog sveučilišta, na prijedlog i poticaj Vilima Ribića, na sjednici u utorak 11. srpnja, donio je nakon dugotrajne rasprave odluku o podnošenju zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Zanimljivo, prije nekoliko mjeseci Senat je bio protiv takve odluke.

Gospodin Ribić u svojoj je diskusiji istakao da je to bila kriva odluka, jer tko će štititi temeljne vrijednosti sveučilišta, ako ne ono samo, tj. ako to ono ne napravi, to sigurno neće učiniti željezničari ili netko treći. Upozorio je da se previše raspravlja o pragmatičnoj strani problema, a zapravo u pitanju su najvažnija civilizacijska načela, nejednakost mladih ljudi i kršenje autonomije sveučilišta. Predložio je da Senat promjeni odluku i da time pomogne Sindikatu, koji je u ime nastavnika tužbu već podnio, i studentima koji se na to spremaju. Uprava sveučilišta ne može od toga apstrahirati. Kritizirao je Ustavni sud koji se, sukladno načelu oportuniteta, ponaša kao da je izvan vremena i prostora i koji se nije udostojio niti sedam mjeseci nakon podnošenja predstavke Sindikata znanosti, predmet staviti na razmatranje. Stoga je reakcija sveučilišta nužna jer će ojačati pritisak da se predmet stavi u proceduru. Ako sada to ne učinite, iduće godine, u isto vrijeme, na istome mjestu, govorit ćete u istom sastavu o istome.

Odluka je donesena nakon što su mnogi članovi Senata ispoljili burno nezadovoljstvo stanjem u koji su fakulteti dovedeni. Također, pojedini članovi Senata bili su i protiv odluke s prošle sjednice da se rješenje problema prepusti fakultetima. Senat je dugo raspravljao koja je odluka bila ispravna, ona Filozofskog fakulteta prema kojoj se djeca branitelja svrstavaju unutar kvote ili nekih drugih fakulteta da se djeca branitelja upisuju mimo kvote. U svakom slučaju opći je dojam da Sveučilište ponovno nije na vrijeme donosilo potrebne odluke.

Senat je za sljedeću sjednicu odlučio pripremiti kriterije i pravila postupanja za rad nastavnika izvan Zagrebačkog sveučilišta. Iako su stanovite odluke već donesene još prije nekoliko godina, one se ne provode. Niti ih provode fakulteti, a niti Ministarstvo znanosti, koje, na primjer, nikada nije provelo svoju odluku da vanjsku suradnju plaća na matičnom fakultetu s kojeg nastavnik dolazi, čime bi se moglo evidentirati i kontrolirati rad nastavnika izvan matičnog fakulteta i sveučilišta. Članovi Senata istakli su niz negativnih primjera u praksi i upozorili da to šteti kvaliteti nastave, studentima, znanstvenom radu, i na koncu i samim nastavnicima. To šteti i razvoju samoga sveučilišta. Upozoreno je da novostvorena sveučilišta, te još veći broj veleučilišta ne bi mogli funkcionirati bez nastavnika Zagrebačkog sveučilišta.

Članovi Senata nisu protiv pomoći razvoju vanjskih sveučilišta i veleučilišta, ali to mora biti uređeno na način da ne dovodi u pitanje Zagrebačko sveučilište i njegov razvoj. Upozorili su da pomoć mora biti regulirana, ugovorena i kontrolirana, te da ne može trajati u nedogled, kao što se počesto događa. Međutim, postojeće stanje obilježeno je anarhijom i izostankom bilo kakve kontrole na samome sveučilištu, čega nema nigdje u svijetu. Vilim Ribić iznio je svoje mišljenje zašto Ministarstvo ne provodi vlastite zaključke. Upozorio je da Ministarstvu nered u sustavu odgovara.

Naime, izravnim plaćanjem vanjske suradnje ustanovama na kojima se takva nastava obavlja olakšava se stimulativni okvir za mobiliziranje nastavnika za nastavu na političkim ambicijama stvorenim sveučilištima i veleučilištima. Ministarstvo se nije u stanju oduprijeti, usljed političkih pritisaka, osnivanju sveučilišta i veleučilišta bez odgovarajućih uvjeta. Kadrova u zemlji nema, novaca nema, onda je najjeftinije postojeće nastavnike pretvoriti u trgovačke putnike, radi ostvarenja ambicija lokalnih političara i njihovih sredina. Takav scenario provodi se na račun postojećih nastavnika i sveučilišta koji imaju kadrove. Svako uvođenje reda i nadzora nad radom izvan matične ustanove, moglo bi ugroziti razvoj tek novostvorenih veleučilišta i sveučilišta, jer oni jednostavno nemaju kadrove.


Ključne riječi:

autonomija sveučilišta, povlašteni upis djece branitelja

Prednosti članstva