Umjesto da ih jača, Milanović rastače institucije hrvatskog društva

U srijedu je započeo tradicionalni skup hrvatskih ekonomista u Opatiji. Zadnje tri godine, baš kao i ove, iz vlasti se nitko ne usudi doći, unatoč pozivima organizatora, zbog Milanovićevog animoziteta prema predsjedniku Hrvatskog društva ekonomista Ljubi Jurčiću. Svoje osobne obračune predsjednik Vlade pretpostavlja interesima cijele nacije.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Još jednom vlast nije poslala nikoga na skupove hrvatskih ekonomista, vjerojatno zato jer njeni dužnosnici sve znaju o ekonomiji, što se vidi po rezultatima.

U srijedu je započeo tradicionalni skup hrvatskih ekonomista u Opatiji. To je institucija stara pola stoljeća i svake su se godine na tom skupu pojavljivali predsjednici vlada i najviši dužnosnici u državi, uvijek, pa i u najboljim ekonomskim godinama. Zadnje tri godine, baš kao i ove, ne dolazi nitko iz vlasti unatoč pozivima organizatora. Odaziva se oporba, stručnjaci,  akademska zajednica, sindikati pa i bivši dužnosnici vlasti, koji nisu smjeli doći dok su bili u Vladi, primjerice Slavko Linić. Iz SDP-a nema nikoga, jer se nitko ne usudi, vjerojatno zato što hrvatskoj ekonomiji cvatu ruže, izlazak iz krize je poznat, a njihovom vođi sve je jasno.

Stvarni razlog zašto se iz vlasti nitko ne usudi doći je Milanovićev animozitet prema predsjedniku Hrvatskog društva ekonomista Ljubi Jurčiću. Svoje osobne obračune predsjednik Vlade pretpostavlja interesima cijele nacije.

Budući da je u zemlji ekonomska situacija sve bolja, a iduće godine čeka nas rast, reče Zoran Milanović, misleći na „impresivnih“ 0,5% (s kojim se niti jedan od hrvatskih problema neće riješiti još godinama), on šalje poruku da je s time zadovoljan i da mu na kraj pameti nije vratiti biračima mandat, koji već neko vrijeme predstavlja uzurpaciju volje građana. Time i dalje sebe i naivne uvjerava da je na pravome putu, da nije nigdje pogriješio i da su za sve krivi jednom prethodnici, drugi puta građani i sindikati koji se opiru reformama, a sada, po najnovijemu, kriv je i Bruxelles jer ih je on tri godine slijepo slijedio (u njihovim ortodoksnim rješenjima za neortodoksnu hrvatsku situaciju). Time nastavlja uvjeravati i sebe i druge da i dalje može monološki voditi i državu i gospodarstvo. U zemlji su pokidani svi komunikacijski kanali, stupanj netolerancije je blokirajući za zajedničke napore, ne postoji povjerenje i ova mala zemlja postaje još manja i suženija svodeći sve svoje potencijale na skupinu samodovoljnih ignoranata i blefera na vlasti (a i šire u politici).

Nije moguće zemlju izvući iz krize bez jačanja njenih institucija. Nastavlja se s rastakanjem institucija hrvatskog društva od strane neoliberala ugniježđenih u socijaldemokraciji. U ove četiri godine nisu gradili, već uništavali, počevši od Vjesnika, preko institucija socijalnog dijaloga (Ureda za socijalno partnerstva i GSV-a), do potkopavanja obrtničke, a sada i Hrvatske gospodarske komore te skupova kao što je ovaj u Opatiji. Time se uništavaju i ovako skromni potencijali ovoga maloga naroda. Grijeh je neoprostiv.

Vilim Ribić,
predsjednik Velikog vijeća

 


Ključne riječi:

Ljubo Jurčić, Skup ekonomista u Opatiji, Zoran Milanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva