Zgradom stvaramo novu vrijednost, a Vlada nema pojma o makroekonomiji

Na održanoj tiskovnoj konferenciji čelnici Sindikata znanosti službeno su novinarima predstavili novu poslovnu zgradu Sindikata, a osvrnuli su se i na aktualni rebalans državnog proračuna.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji čelnici Sindikata znanosti službeno su novinarima predstavili novu poslovnu zgradu Sindikata, a osvrnuli su se i na aktualni rebalans državnog proračuna.

O pet godina dugom, ali na kraju izrazito uspješnom pothvatu izgradnje vlastitog objekta za sindikalnu namjenu, prvog takvog u proteklih 75 godina, govorili su Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća, prof. dr. sc. Igor Radeka, zamjenik predsjednika Sindikata i potpredsjednik Velikog vijeća, te prof. dr. sc. Šandor Dembitz i dr. sc. Tvrtko Smital, članovi Velikog i Malog vijeća.

O rebalansu proračuna i njegovom utjecaju na sustav obrazovanja i znanosti detaljnije je govorio Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata.

Za više informacija pročitajte tekstove iz Večernjeg lista i portala PolitikaPlus te poslušajte audio zapis konferencije:

12.3.2014 – Konferencija za medije NSZVO

PREDSTAVIO PROJEKT

Vilim Ribić iz nove sindikalne zgrade poručuje: Ovako se stvara nova vrijednost!

Ribić je predstavivši projekt očitao lekciju mnogima koji su ga zbog njega napadali.

Vilim Ribić iz nove sindikalne zgrade poručuje: Ovako se stvara nova vrijednost!
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Vilim Ribić i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uselili su u novu zgradu od 2776 kvadrata nakon pet godina gradnje i 20 godina izdvajanja u sindikalni investicijski fond. Tri su etaže useljive, u njima su NSZ i Matica hrvatskih sindikata, očekuju se odluke o useljenju još dva sindikata, a ostale četiri etaže se još uređuju i bit će u komercijalnoj upotrebi, što će biti baza za održavanje zgrade. U njoj se planira i Centar za istraživanje radnih odnosa, koji bi se financirao iz fondova EU.

Ribić je predstavivši projekt očitao lekciju mnogima koji su ga zbog njega napadali. – Suprotno svim spekulacijama i podmetanjima u  pet godina napora da nešto ostavimo budućim generacijama i ojačamo sindikalni pokret, završili smo zgradu. Stotinjak je obitelji od gradnje imalo plaću, opremili smo je štedljivo i od hrvatskih dobavljača. Novac od članarina nismo pojeli, podijelili na piceke i pajceke ni kupovali sindikalne izbore, već smo stvorili novu vrijednost. Mediji koji su nam zlurado pripisivali bankrot u predstečajnoj su nagodbi i u njoj su uzeli 14 milijuna vaših i naših kuna koje im je država oprostila – kazao je Ribić. Gorljivi oponent poslodavaca priznao je da se tijekom gradnje našao u njihovoj koži zbog neprobojne državne i gradske birokracije koja koči svako poduzetništvo.

– Jedino u Hrvatskoj smijete početi gradnju  a da niste osigurali sve priključke! Zbog suludih propisa ova zemlja ne može naprijed, a svi su pogrešno koncentrirani na Zakon o radu kao prepreku razvoju – kaže. Potpredsjednik NSZ-a Igor Radeka napomenuo je kako je to prvi sindikalni projekt  nakon 1938. godine te primijetio da istodobno Vlada RH s daleko većim resursima djeluje u brojnim neracionalno unajmljenim prostorima koji su disperzirani po Zagrebu. Dr. Tvrtko Smital istaknuo je da ovakve projekte rade sindikati  u Skandinaviji te da je u ulozi investitora i poduzetnika Sindikat imao luksuz vremena i solidarno financiranje, inače privatni poduzetnici nemaju puno izgleda zbog borbe s administracijom.  – Sindikat javnih službi na vlastitom se iskustvu osvjedočio kako je realnom sektoru – potvrdio je dr. Smital.

KRITIKE

Vilim Ribić: U Vladi nemaju pojma, oni samo eksperimentiraju

‘Imamo garnituru na vlasti koja se vrti u krug, spušta i podiže doprinos za zdravstvo. Ta politika nije promišljena unutar vladajuće stranke, a ne funkcionira ni socijalno partnerstvo.’

Autor: PolitikaPlus

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je danas da najavljeni rebalans državnog proračuna pokazuje kako u Vladi nemaju pojma o makroekonomiji, već eksperimentiraju i vode potpuno pogrešnu ekonomsku politiku.

Imamo garnituru na vlasti koja se vrti u krug, spušta i podiže doprinos za zdravstvo. Ta politika nije promišljena unutar vladajuće stranke, a ne funkcionira ni socijalno partnerstvo, istaknuo je Ribić na konferenciji za novinare. Također je rekao da javne službe, suprotno nekim napisima u medijima, podnose velik teret krize i pad standarda.

Makorekonomist Matija Kroflin izrazio je bojazan da najavljeno ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto neće biti posljednja mjera štednje. Ovo je već peti rebalans u protekle dvije godine, pa je proračunskim korisnicima teško bilo što planirati u takvim uvjetima, rekao je.

Konferencija je održana u novoj sedmerokatnoj zgradi sindikata izgrađenoj, kako je naglasio Ribić, suprotno negativnoj medijskoj kampanji Europapress holdinga, kojem je u predstečajnoj nagodbi oprošteno 14 mlijuna kuna.

Uspjeli smo taj projekt dovršiti vlastitim sredstvima i staviti u funkciju, i nismo u bankrotu, kao što su u Globusu pisali o “Ribićevim dvorima”, s ponosom je istaknuo Ribić.

Pojasnio je da su u novoj zgradi u Andrašecovoj ulici na tri kata useljeni Sindikat znanosti i Matica hrvatskih sindikata, tri kata bit će u komercijalnoj uporabi te će se na taj način zgrada sama financirati, a planirano je i osnivanje Centra za istraživanje radnih odnosa.

Željeli smo nešto ostaviti u naslijeđe budućim naraštajima, projekt je bez mrlja, zadovoljni smo i sretni, naglasio je Ribić. Upitan je li to u krizno vrijeme bilo potrebno, odgovorio je kako su tom investicijom zaposlili građevinsku operativu i opremili namještajem domaćih proizvođača, odgovorno i štedljivo.

Nije želio precizno odgovoriti kolika je cijena objekta, rekavši da ima ukupnu površinu 2760 četvornih metara, pa se to može izračunati.

Ribić tvrdi da je zgrada izgrađena ispod tržišne cijene, novcem od sindikalne članarine prikupljenim kroz 20 godina u sindikalnom investicijskom fondu, te da je odluka o izgradnji donesena jednoglasno. Zemljište je kupljeno prije početka krize, projekt je bio zadan i nismo imali velike mogućnost izbora osim graditi, kazao je.

Potpredsjednik Sindikata znanosti Igor Radeka rekao je kako će od zgrade imati višestruku korist podsjetivši da hrvatski sindikati nisu izgradili novu zgradu još od davne 1938.


Ključne riječi:

rebalans proračuna, sindikalni dom

Prednosti članstva