Foto: Unsplash

Sindikat znanosti ne može dopustiti da se njegovi stavovi krivo interpretiraju

Suradnja NSZVO-a i SHU-a je moguća i potrebna jer imamo zajedničke interese. Sindikat znanosti nikada nije, niti će raditi išta na štetu učitelja i nastavnika u prosvjeti

Sindikat znanosti je oko svojih zahtjeva za novi sustav koeficijenata potpuno transparentan i njih je lako provjeriti. Nemamo namjeru dalje nastaviti javnu polemiku putem medija s gospođom Sanjom Šprem i Sindikatom hrvatskih učitelja. Međutim, isto tako ne možemo dopustiti da se stavovi Sindikata krivo interpretiraju.

Točno je da Sindikat znanosti podržava zahtjev Sindikata Preporod za većim koeficijentom učitelja, a to znači i asistenta. Netočno je da Sindikat znanosti zastupa zahtjeve da koeficijenti asistenta i učitelja ne trebaju biti jednaki. To nije bio stav Sindikata ni prijašnjih godina. Uvijek smo zastupali jednakost svih početnika u javnim službama, uključujući i liječnika, socijalnih radnika i sličnih radnih mjesta u državnoj upravi. Sindikat znanosti nikada nije, niti će raditi išta na štetu učitelja i nastavnika u prosvjeti.

Točno je da Sindikat znanosti traži veći koeficijent predavača u odnosu na učitelja i asistenta. Predavač nije radno mjesto identično asistentu ili učitelju; ono traži prethodno radno iskustvo, pozitivno ocijenjeno nastupno predavanje, objavljene stručne ili znanstvene radove, što asistent ni nastavnik ne trebaju. Da smo imali prilike raspravljati o tome za stolom, vjerujemo da bi i Sindikat hrvatskih učitelja te razloge razumio i prihvatio.

Smatramo da je suradnja Sindikata znanosti i Sindikata hrvatskih učitelja moguća i potrebna jer imamo zajedničke interese. Iako bi se iz dosadašnje prepiske moglo zaključiti da se ne razumijemo i ne možemo složiti, moramo istaknuti kako sukob između sindikata ni na koji način ne pomaže ni učiteljima ni zaposlenicima u znanosti i visokom obrazovanju. Naši članovi su na istim stranama te odgovoran i ozbiljan pristup u ovakvim trenucima upućuje na suradnju. Sukladno tome, pozivamo na zajedničko definiranje konkretnog koeficijenta učitelja, odnosno asistenta te još jednom predlažemo zajednički dogovor o prosvjedu ili drugim aktivnostima u slučaju da Vlada u prijedlogu uredbe ne promijeni diskriminirajući odnos prema prosvjeti i znanosti.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin, glavni tajnik

Priopćenje SHU-a od 11. veljače pogledajte OVDJE!

Priopćenje NSZVO-a od 10. veljače pogledajte OVDJE!


Ključne riječi:

koeficijenti, sindikat hrvatskih učitelja, suradnja, uredba

Vezane vijesti

Prednosti članstva