Restrikcije u obrazovanju i znanosti

Odogovor na napad na besplatno školstvo Vertikala sindikata obrazovanja održala je konferenciju za tisak na kojoj se Vilim Ribić osvrnuo na restrikcije u znanosti i obrazovanju koje pod izlikom krize provodi Vlada. Pročitajte materijale koje smo podijelili novinarima, a u nastavku prenosimo tekst koji je objavljen na portalu danas.hr. Naravno, kao i uvijek možete poslušati […]

Odogovor na napad na besplatno školstvo

Vertikala sindikata obrazovanja održala je konferenciju za tisak na kojoj se Vilim Ribić osvrnuo na restrikcije u znanosti i obrazovanju koje pod izlikom krize provodi Vlada.

Pročitajte materijale koje smo podijelili novinarima, a u nastavku prenosimo tekst koji je objavljen na portalu danas.hr.

Naravno, kao i uvijek možete poslušati i snimku konferencije za tisak, a ovaj puta vam prenosimo i snimku konferencije koju smo preuzeli sa stranica HRT-a.


HRT: Ribić o restrikcijama u obrazovanju

Vladine restrikcijske mjere u pitanje dovode opstanak visokog obrazovanja. Zaustavljaju se projekti, asistenti sami moraju plaćati poslijediplomski, a doktoranti se nemaju gdje zaposliti iako ih je premalo. Svega ih je 3100, dok ih je u Sloveniji 8000, a u Austriji 20.000. Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, na konferenciji za novinare podsjetio je da su svi u Hrvatskoj zaboravili na upozorenje iz EU-a da se u kriznim vremenima ne štedi na obrazovanju, jer će za zemlje koje to učine biti pogubno vrijeme nakon izlaska iz krize. Primijetio je i da su iščeznule parole o zemlji znanja. U odnosu na 2009. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ove godine na raspolaganju je čak 1,4 milijarde kuna ili 10,6 posto manje novca, požalio se Ribić.

U praksi restrikcije u osnovnim školama, između ostalog, znače za 40 posto manje stručnog usavršavanja za nastavnike i upola manje novca za informatizaciju. U 2009. je izdvojeno 8 milijuna kuna, a ove godine svega 4 milijuna kuna. Ribić upozorava da restrikcijske mjere u pitanje dovode opstanak ustanova u viskom obrazovanju. Zaustavljeni su brojni projekti, ne financiraju se časopisi i knjige, ne plaćaju se honorarci i prekovremeni rad, a sredstva za znanstvenu opremu su prepolovljena. Asistenti na fakultetima prisiljeni su sami sebi plaćati poslijediplomski studij, a oni s doktoratom, s obzirom da se u sustavu znanosti ne otvaraju radna mjesta, kako je rekao sindikalist, mogu “prodavati kobasice”, otići na privatna učilišta ili u inozemstvo.

“Kriza za obrazovanje i znanost traje već desetljećima. Uvijek je nedostajalo materijalnih sredstava. Radi se o mentalnoj krizi političkih klasa, njihovoj neobrazovanosti i njihovom zapostavljanju ključnih pitanja čiji je vijek duži od njihovih mandata”, oštar je Ribić.

Kaže da je novac koji je uzet obrazovanju otišao u neuspjele programe za pomoć gospodarstvu, i to “za program B, na koji se nitko ne javlja, te program C, kojim se pomaže nesposobnima”. “Ako ovako nastavimo s obrazovanjem, Hrvatske neće biti. Nestat ćemo u raljama uspješnih zemalja”, kaže Ribić, ističući da nismo toliko bogati da bismo školovali stručnjake i prepuštali ih znanstvenim ustanovama u inozemstvu.

Sindikalne bitke i obavještajno podzemlje

Poput kroničnog problema s nedostatkom novca u školstvu, nerješiv je, čini se, i rat sindikata. Ribić se obrušio na kolegu iz Preporoda Željka Stipića, koji je u ponedjeljak izjavio da će se besplatno studirati nauštrb osnovnog i srednjeg školstva. “Besplatno školovanje nije dobilo visoko školstvo, nego građani i djeca članova sindikata Preporod koja ne bi mogla živjeti u Zagrebu i plaćati studij i podstanarstvo. Napasti besplatno obrazovanje je glupo, štetno i zločinački”, kazao je Ribić. Kaže da ne zna je li osobno Stipić povezan s “obavještajnim podzemljem ili netko od tamo utječe na njega”, ali da ono što on radi nije normalno. “Duh koji tamo Vlada je zloduh”, rekao je Ribić i pozvao predsjednika Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimira Severa da Preporod isključi iz tog sindikalnog udruženja.


Ključne riječi:

besplatno školstvo, izdvajanja za znanost, školarine

Vezane vijesti

Prednosti članstva