Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Preminuo Šandor Dembitz, bivši član Velikog vijeća i sindikalni povjerenik na FER-u

Profesor Dembitz je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj znanosti kao autor prvog alata za strojnu provjeru hrvatskog pravopisa – Hascheck

U nedjelju, 11. veljače 2024. godine, preminuo je Šandor Dembitz, umirovljeni izvanredni profesor FER-a, jedan dan prije svog 73. rođendana. Šandor Dembitz bio je istaknuti aktivist Sindikata znanosti, član povjereništva podružnice FER-a od 1995. do 2000. godine, a zatim i glavni povjerenik te ustanove u razdoblju od 2006. do 2012. godine. 2010. godine izabran je u Veliko i Malo vijeće Sindikata, u kojima je proveo puni četverogodišnji mandat.

Na Saboru Sindikata 2002. godine dodijeljeno mu je posebno priznanje zbog činjenice da je kao gradski zastupnik početkom 2000-tih uspio izboriti da Grad Zagreb dodijeli 12 stanova na korištenje mladim znanstvenicima, članovima Sindikata.

Sindikat znanosti izražava iskrenu sućut obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima pokojnika.

U nastavku prenosimo životopis prof. Dembitza s web stranica FER-a:

Šandor Dembitz rođen je 12. veljače 1951. godine u Splitu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Studij elektrotehnike upisao je 1969. godine na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirao u prosincu 1973. na smjeru Elektronika, usmjerenje Telekomunikacije i informatika. Poslijediplomski studij upisao je na ETF-u 1974. god. Magistrirao je s radom “Analiza jezika za komunikaciju s procesorski upravljanim telekomunikacijskim sistemom” u travnju 1981. godine, pod mentorstvom profesora M. Tkalića. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Automatizacija postupaka otkrivanja grešaka u tekstu u novim telekomunikacijskim službama” obranio je u prosincu 1993., pod mentorstvom prof. dr. sc. Enver Šehović.

Rad na Elektrotehničkom fakultetu započeo je 1. veljače 1974. godine na grupi predmeta Osnove elektrotehnike, prvo u zvanju asistenta, zatim u zvanju znanstvenog asistenta od listopada 1981. te u zvanju višeg asistenta od veljače 1997. Za docenta je izabran u siječnju 1999., a za izvanrednog profesora 2004. godine.

Od 1974. do 1997. znanstvenu i stručnu djelatnost ostvaruje radom na projektima vezanim uz Zavod za telekomunikacije FER-a. Autor je, odnosno suautor sedamdesetak znanstvenih radova te tridesetak stručnih radova (članaka, studija, elaborata, ekspertiza). Sudjelovao je s radovima na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Najvrjednije istraživačko i razvojno postignuće Šandora Dembitza je Hascheck [Hašek], računalna usluga za strojnu provjeru teksta pisanog hrvatskim jezikom, danas dostupan na adresi ispravi.me. Hašek je prvi javni hrvatski spellchecker. Njegovu vrijednost potvrđuje i činjenica da mu je bila povjerena strojna provjera teksta Hrvatskog leksikona, kapitalnog djela hrvatske kulture. Hašekovo bavljenje Hrvatskim leksikonom prvi je slučaj sustavne strojne provjere teksta u slavenskim leksikografijama.

S uspostavom Republike Hrvatske intenzivnije se javno angažira. Na lokalnim izborima 1995. izabran je za vijećnika Skupštine grada Zagreba i Skupštine Zagrebačke županije. Za vijećnika Skupštine grada Zagreba ponovno je izabran i na izborima 1997. U svojstvu vijećnika obavlja niz javnih poslova, od kojih valja istaknuti članstvo u Povjerenstvu za dodjelu stipendija grada Zagreba u pet uzastopnih mandata (1996. – 2000.).


Ključne riječi:

FER, in memoriam, Šandor Dembitz

Vezane vijesti

Prednosti članstva