Uspješno održan deveti Sabor Sindikata znanosti

U subotu, 21. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu održan je deveti po redu Sabor Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U radu Sabora sudjelovalo je 218 predstavnika s naših 134 podružnice, te razni počasni gosti i umirovljeni sindikalni aktivisti

24. travnja 2018.

U subotu, 21. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu održan je deveti po redu Sabor Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U radu Sabora sudjelovalo je 218 predstavnika s naših 134 podružnice, te razni počasni gosti i umirovljeni sindikalni aktivisti. U narednim danima ovu ćemo vijest nadopunjavati dodatnim informacijama i sadržajima sa Sabora.

Jutarnji program započeo je minutom šutnje za drage kolegice i kolege, istaknute članove Sindikata koji su preminuli unutar protekle četiri godine. To su doc. dr. sc. Maja Balarin (Medicinski fakultet – Zagreb), prof. dr. sc. Ivan Markežić (Fakultet prometnih znanosti – Zagreb), prof. dr. sc. Antun Pintarić (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija – Osijek) i prof. dr. sc. Ante Nagl (Tekstilno-tehnološki fakultet – Zagreb).

U nastavku su usvojeni izvještaji Nadzornog vijeća i Odbora za financije te pregled aktivnosti Sindikata u posljednje četiri godine, a predsjednik Velikog vijeća dao je izvještaj o društvenom okruženju u kojem djeluje Sindikat i smjernice za daljnje razdoblje.

U popodnevnim satima provedeni su izbori za novi četverogodišnji mandat. Za predsjednika Sindikata izabran je prof. dr. sc. Petar Pervan, dugogodišnji član viših tijela Sindikata i bivši ravnatelj Instituta za fiziku. Predsjednik Sindikata je u Sindikatu znanosti reprezentativna funkcija koja predstavlja Sindikat i sindikatu daje znanstvenu vjerodostojnost svojom znanstvenom vrsnošću. On zajedno s predsjednikom Velikog vijeća vodi znanstvenu i obrazovnu politiku Sindikata.

Između 58 kandidata izabran je novi saziv Velikog vijeća koje broji 28 članova. Poludirigiranim izborima osigurani su predstavnici u Velikom vijeću svih zaposleničkih i regionalnih struktura iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Najviše glasova dobili su Igor Radeka i Vilim Ribić (po 185), zatim Vesnica Garašić, Petar Pervan, Tvrko Smital, itd.

Novi predsjednik Velikog vijeća bit će izabran na konstituirajućoj sjednici Velikog vijeća. Dugogodišnji predsjednik Velikog vijeća, Vilim Ribić, najavio je da se više neće kandidirati za tu najodgovorniju funkciju s najviše ovlasti u Sindikatu koju je obavljao od 1993. godine do ove godine.

U tajnom glasovanju između više kandidata izabrano je sedam članova Časnog suda i Nadzornog vijeća. Rezultati svih izbora dostupni su ovdje.

Na Saboru su usvojene izmjene i dopune Statuta, novi tekst znanstvene i obrazovne politike Sindikata, te šest rezolucija.


Ključne riječi:

FER, Sabor Sindikata

Prednosti članstva