Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Održan prosvjed “od mjere do barijere” za ukidanje SOR-a

Inicijativa Vrijedim više koju su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske održala je u petak 15. rujna na Markovom trgu prosvjed OD MJERE DO BARIJERE – Mladi vrijede više. Na prosvjedu kojim se zatražilo ukidanje stručnog osposobljavanja, vraćanje pripravništva i perspektive mladima okupilo se oko 300 ljudi.

Inicijativa Vrijedim više koju su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske održala je u petak 15. rujna na Markovom trgu prosvjed OD MJERE DO BARIJERE – Mladi vrijede više. Na prosvjedu kojim se zatražilo ukidanje stručnog osposobljavanja, vraćanje pripravništva i perspektive mladima okupilo se oko 300 ljudi.

Organizatori su poručili kako je potrebno hitno pokrenuti procese kojima bi se redefinirale postojeće politike, koje mladima onemogućavaju pristup dostojanstvenim i kvalitetnim radnim mjestima, jer mladi ne žele osposobljavanje na način na koji je ono sad zamišljeno, već suprotno, žele prava koja proizlaze iz radnog odnosa i plaću od koje mogu živjeti. Žele da mjere aktivne politike zapošljavanja budu namijenjene onima kojim je to zaista potrebno, a ne da se osposobljavaju osposobljeni, dok se ignoriraju potrebiti. Mjere aktivne politike zapošljavanja ne bi smjele destimulirati otvaranje radnih mjesta i gurati mlade u siromaštvo i nesigurnost.

„Želimo da se mladima vrati pripravništvo, kada ulaze u svijet rada da dobiju ugovor o radu i sva radnička prava. Ovdje tražimo da se prestane s lošim politikama zapošljavanja, da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava počne uzimati prijedloge socijalnih partnera i da počne sa primjenom kvalitetnih politika koje će poticati zapošljavanje. Vanjske evaluacije su pokazale da je SOR nekvalitetna mjera i tražilo se njezino redefiniranje koje nikada nije učinjeno. To je najnekvalitetnija i najskuplja mjera koja ne nudi ništa, a srušila je i cijenu rada“, izjavila je Lucija Barjašić Špiler u ime Matice hrvatskih sindikata.

Predsjednik Mreže mladih Hrvatske Josip Miličević izrazio je nezadovoljstvo politikama zapošljavanja i odnosom prema mladima: „ Želimo političarima poručiti da nismo zadovoljni SOR-om, ne želimo ovakve politike zapošljavanja, nego one koje odgovaraju mladima, koje će ih zadržati u Hrvatskoj, a ne koje će ih natjerati da napuste Hrvatsku. SOR znači da mladi na tržište ne mogu ući na normalan način, godinu dana su osuđeni raditi za minimalnu plaću, a nakon toga ih najvjerojatnije čeka povratak na burzu rada“.

Također, moglo se čuti i puno osobnih priča i razloga mladih ljudi, zašto se politike koje se odnose na mlade trebaju mijenjati. Jedna od njih je i Dubravka Pušić, koja je ispričala svoje iskustvo sa SOR-om. Dubravka je arhitektica koja je provela dvije godine na SOR-u, za naknadu od 2400 kuna. U svom govoru poručila je sljedeće: „Što smo mi mladi dobili od ove mjere? Društvo nam kaže da smo nezahvalni, jer neki uopće ne dobivaju plaće, a naš minimalac barem redovito sjeda na račun. Država nam šalje poruku da je naše znanje i obrazovanje bezvrijedno.“, dok je Vinko Cestar, učenik IV. razreda Škole za cestovni promet poručio: „Želim ostati u Hrvatskoj nakon visokog obrazovanja, kao i mnogi, ali Hrvatskoj u kojoj mladi nisu na minimalcu, u kojoj svi pa tako i mladi imaju sva radnička prava. Želimo ostati u zemlji u kojoj vladajući preuzimaju odgovornost i rješavaju probleme. Mi nismo samo statistika!“

Podršku mladima došli su pružiti i umirovljenici. U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske na prosvjedu je govorio Milan Tomičić, zamjenik predsjednice SUH-a koji je svojim inspirativnim govorom podržao mlade u njihovoj borbi za svoja prava.

Prosvjedu je nakratko nazočio i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te se obratio medijima s izjavom kako se on zapravo slaže s prosvjedom i da se već dugo zalaže za povratak pripravništva. Međutim, ministar, nažalost, nije ostao poslušati kako mjere aktivne politike zapošljavanja direktno utječu na živote mladih, stoga se nadamo kako će zaista prijeći sa riječi na djela te zalaganje pretvoriti u konkretne promjene politika koje će mladima pružiti perspektivu i omogućiti kvalitetan pristup tržištu rada.

Fotografije s prosvjeda pogledajte na službenoj Facebook stranici inicijative.

 


Ključne riječi:

prosvjed, SOR, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Vezane vijesti

Prednosti članstva