Odobreni subvencionirani stambeni krediti

Ugovorom je odobreno novih 740 subvencioniranih stambenih kredita za znanstveno-nastavno osoblje, znanstvenike, asistente, znanstvene novake i znanstvenike povratnike, a kamatna stopa je s preko 6 posto smanjena na 4,4 odnosno 4,9 posto

U utorak, 29. svibnja 2007. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa potpisan je ugovor o odobravanju subvencioniranih stambenih kredita. Ugovor su potpisali rektori svih sedam sveučilišta, predstavnici banaka i ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Ugovorom je odobreno novih 740 subvencioniranih stambenih kredita za znanstveno-nastavno osoblje, znanstvenike, asistente, znanstvene novake i znanstvenike povratnike. Prema ovom Ugovoru kamatna stopa je smanjena na 4,4% odnosno 4,9%, a prije je bila preko 6%. Ministarstvo subvencionira dio od 3,23% kamatne stope, dok ostatak od 1,67% plaćaju korisnici kredita. U kreditiranje su uključeni i javni instituti, a novost je da su uključeni i zaposlenici na hrvatskim veleučilištima.

Na opetovane upite iz Sindikata 04. lipnja 2007. godine iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje, potvrdili su nam da će oni biti zaduženi za provođenje natječaja na institutima. Predsjednica Agencije, prof. dr. sc. Jasmina Havranek na naš upit o kreditima za javne institute dodatno je obrazložila da će natječaj biti raspisan kada iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dobije pisanu odluku o broju kredita koji su namijenjeni institutima. Odluka se očekuje tijekom današnjeg dana.

Bez obzira na stalno zalaganje Sindikata znanosti da se u kreditiranje uključi i nenastavno i neznanstveno osoblje, ta inicijativa nije prihvaćena te oni nemaju pravo na ove kredite.


Ključne riječi:

stambeno zbrinjavanje članova, subvencionirani stambeni krediti

Prednosti članstva