Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Odluka Ustavnog suda je skandalozna i diskriminira članove sindikata

Nećemo stati, tražimo sastanak s premijerom i nadležnim ministrima te ćemo inzistirati da se u što kraćem roku nađe novo rješenje za razlikovanje članova i nečlanova, poruka je svih sindikata javnih službi

Čelnici sindikata javnih službi 26. lipnja 2023. održali su konferenciju za medije povodom nedavne odluke Ustavnog suda RH o ukidanju odredbe Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava mogu kolektivnim ugovorom regulirati povoljnije za članove sindikata.

Istaknuto je kako je predmetno rješenje koje je Ustavni sud proglasio diskriminacijom temeljeno na praksama razvijenih zemalja EU poput Njemačke, Slovenije, Belgije te sličnim praksama u drugim zemljama svijeta. Navedeno rješenje je u Njemačkoj prošlo i sudsku provjeru te je identično preuzeto u naš Zakon o radu. Kako je moguće da je nešto u Njemačkoj u redu, a u Hrvatskoj diskriminatorno?

Razlikovanje članova i nečlanova pitanje je dokidanja trenutne diskriminacije u kojoj članovi svojim djelovanjem, industrijskim akcijama i uplatama članarina jačaju sindikate i pridonose kvalitetnijem kolektivnom pregovaranju, a prava i povlastice tog kolektivnog pregovoranja besplatno koriste svi zaposlenici. Takav zakonski okvir demotivira zaposlenike da budu članovi sindikata, dugoročno dovodi do pada članstva, a samim time i slabljenja sindikata kao organizacija. Slabe sindikalne organizacije nisu u stanju ugovarati dobre kolektivne ugovore, a to onda ide na štetu svih zaposlenika i cijelog društva.

Zakon o radu je navedeni problem prepoznao i ponudio rješenje na tragu međunarodne prakse, no Ustavni sud ga je srušio i time ozakonio nepravdu, nastavak švercanja svih onih koji koriste sva prava koja sindikati izbore, a ni na koji način tome ne pridonose te nastavak svih negativnih trendova koje to za sobom povlači.

S obzriom da je ovo pitanje od iznimnog interesa za sve članove, sindikate kao organizacije i društvo kao takvo, na konferenciji je istaknuo kako sindikati neće stati po ovom pitanju te će tražiti sastanak s premijerom i ministrom rada i inzistirati na što hitnijem pronalasku novog rješenja!

Snimku cijele konferencije možete pogledati u nastavku, a Odluku Ustavnog suda još u utorak je komentirao i glavni tajnik Sindikata, Matija Kroflin u izjavi za N1 televiziju. Snimku njegove izjave možete pogledati ovdje:


Ključne riječi:

kolektivni ugovori, materijalna prava, reprezentativni sindikati, Ustavni sud

Vezane vijesti

Prednosti članstva