Neka se Milanović sastane i sa sindikatima prosvjete

Povodom sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić javnosti se obratio priopćenjem.

Povodom sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić javnosti se obratio priopćenjem.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

S velikim smo veseljem primili vijest da je napokon započeo socijalni dijalog u Republici Hrvatskoj. Naime, gospodin Zoran Milanović nakon četiri godine ignoriranja sindikata i socijalnog dijaloga, ukazao se Savezu samostalnih sindikata Hrvatske.

Gospodin Zoran Milanović ostat će u nezaboravnom sjećanju sindikalne scene u Hrvata. Niti jedan socijalni problem nije rješavao, niti su ga zanimali. Pred prvi svibanj primao je poslodavce, a ne sindikate. Postavio je za ministre ljude koji nisu imali pojma o tome što su socijalna i radna pitanja i kako funkcioniraju sindikati. Unazadio je sve što se moglo unazaditi na tom planu.

Ali ova promjena, pa makar trajala samo do datuma izbora, ipak zaslužuje pohvalu, baš kao i njegove druge prilagodbe zadnjih mjeseci. Još jednom je pokazao da je fleksibilna osoba, veoma prilagodljiva, koja olako promijeni svoja načela. Do sada je isticao načelo da on ne razgovara sa sindikatima, a sada pred izbore dobri su mu i članovi sindikata. Do sada je sve poduzimao da ih ponizi, a njihove organizacije potkopa.

Sada je očito procijenio da su mu članovi sindikata dobra glasačka sirovina te da mu je isplativije i sigurnije posjetiti SSSH nego, primjerice, prosvjetare. Kod prosvjetara bi morao odgovarati na vrlo neugodna pitanja.

No, sindikati prosvjete ga ipak pozivaju na sastanak s njihovim sindikatima, da im odgovori na pitanja poput: zašto je bio nepravedan (diže plaće drugima, ali ne i prosvjeti), zašto je bio neiskren (da ne može potpisati ugovor za vrijeme tehničke vlade), zašto obećanja nije ispunio (da će prosvjeta biti prva na redu s povećanjem plaća), zašto se nije obavezao ugovorom da će obećanja izvršiti i zašto u novom programu SDP-a nema niti riječi o socijalnom dijalogu?

Ne treba se bojati susreta s nama. Nismo mi opasniji od Karamarka. Dočekat ćemo ga kao pobjednika, sa svim insignijama, uključujući i orla.

Zagreb, 13. listopada 2015.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti

 

 


Ključne riječi:

sastanak, SSSH, vertikala sindikata obrazovanja, Zoran Milanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva