Nećemo pomoći Vladi u fingiranju socijalnog dijaloga

Gotovo svi sindikati javnih i državnih službi okupili su se na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako bi demonstrirali jedinstvo u otporu Vladinoj odluci o smanjivanju koeficijenata na plaće zaposlenih u državnim i javnim službama.

Gotovo svi sindikati javnih i državnih službi okupili su se na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako bi demonstrirali jedinstvo u otporu Vladinoj odluci o smanjivanju koeficijenata na plaće zaposlenih u državnim i javnim službama.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, istaknuo je kako ova odluka o umanjenju koeficijenata dolazi tek nekoliko mjeseci nakon što su zaključeni pregovori i potpisan Temeljni kolektivni ugovor, ispregovaran u dobroj vjeri, kojim su se sindikati potpisnici odrekli dijela svojih materijalnih prava, a zauzvrat dobili obećanja Vlade kako se plaće i radna mjesta neće dirati. Sada ispada da su prevareni i izigrani, te da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Nadalje, o ovoj odluci Vlade sindikati su obaviješteni putem medija, bez poštivanja socijalnog dijaloga i ikakvih pregovora sa socijalnim partnerima. Umjesto toga, Vlada se služi ovakvim “konzultativnim sastancima” koji su zapravo skriveni način manipulacije i zamagljivanje socijalnog dijaloga.

Okupljeni sindikati neće ići na najavljeni sastanak u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi im tamo ministrar Mrsić obrazložio što je točno premijer Milanović rekao na televiziji, istaknuo je Branimir Mihalinec iz sindikata srednjih škola, i nazvao takav oblik komunikacije sa sindikatima bezobrazlukom. Naglasio je kako se prevarenima osjećaju sindikati potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora jer su ga potpisali u prosincu, a još u studenom su u Državnom proračunu za 2013. godinu bile planirane uštede na plaćama od 1,7 milijardi kuna.

Ovakva odluka Vlade je ne samo moralno, već i pravno upitna, naglasio je Vilim Ribić, stoga će sindikati potražiti i pravnu zaštitu.

Predsjednica Sindikata Porezne uprave Gordana Jagar podsjetila je okupljene novinare kako zaposlenicima Porezne uprave plaće kasne već dva tjedna, te da se ovdje prema novim zakonskim odredbama radi o kaznenoj odgovornosti pa se zapitala hoće li netko po službenoj dužnosti podnijeti kaznenu prijavu protiv pojedinih ministara i Vlade kao poslodavca koji ne isplaćuje plaće i doprinose na vrijeme.

Više informacija dostupno je u audio snimci s tiskovne konferencije:

Tiskovna konferencija sindikata državnih i javnih službi


Ključne riječi:

Boris Pleša, Branimir Mihalinec, Gordana Jagar, sindikati državnih i javnih službi

Vezane vijesti

Prednosti članstva