Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Zatražena smjena privremene uprave Hrvatskih studija

Privremeno tijelo nije izvršilo ni jednu svoju zadaću niti je donijelo pravne akte o ustroju i radu odjela i ustroju radnih mjesta, ali je zaposlilo 35 novih djelatnika iako za to nema pravilnika, rečeno je na konferenciji za tisak Sindikata znanosti

U četvrtak, 8. veljače je u Sindikatu znanosti održana konferencija za medije na temu: Zahtjev za smjenom privremene uprave na Hrvatskim studijima. Više informacija dostupno je u snimci konferencije i tekstu preuzetom s portala N1info:

Sindikat znanosti zatražio je smjenu privremene uprave na Hrvatskim studijima jer kažu da nije riješila ni jednu zadaću zbog koje je postavljena nego je stvorila kaos koji je uništio i “posljednje prilike Hrvatskih studija za nastavkom rada”.

Privremeno tijelo nije izvršilo ni jednu svoju zadaću niti je donijelo pravne akte o ustroju i radu odjela i ustroju radnih mjesta, ali je zaposlilo 35 novih djelatnika iako za to nema pravilnika, rečeno je na konferenciji za tisak Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Po riječima pravnice sindikata Ane Petošić, nisu izvršili obaveze i protuzakonito upravljaju Hrvatskim studijima. Privremenoj upravi istekao je rok za vrijeme kojeg je morala donijeti pravne akte, a istodobno usred akademske godine uvode novi program, iako to treba napraviti najmanje šest mjeseci prije početka akademske godine, kazala je Petošić i dodala da su time povrijeđena prava studenata da studiraju ono što su upisali.

Promjene na Hrvatskim studijima objašnjene su kao potreba da se izbjegne tripliciranje studijskih programa filozofije na Zagrebačkom sveučilištu. Danas je filozofija na Hrvatskim studijima sličnija nego ikada drugim takvim studijima. Pri tome, danas imamo više zaposlenih nego ikada, iako je naših pet nastavnika otišlo sa studija filozofije, kazao je sindikalni povjerenik na Hrvatskim studijima Tomislav Janović.

Podsjetio je da su kvote za studij filozofije bile ukinute na Hrvatskim studijima bez rasprave i objašnjenja pa opet vraćene pod pritiskom studenata i javnosti, te da je strateški dokument koji je izradila privremena uprava izazvao javni skandal jer se utvrdilo da je dijelom plagiran.

Studenti i nastavnici su isključeni iz procesa odlučivanja i nemaju tijela koje bi moglo štititi njihove interese, zaključio je Janović.

Sindikalna predstavnica u Senatu Sveučilišta u Zagrebu Vesnica Garašić kazala je da na Sveučilištu vlada apatija iako bio ono trebalo nadahnjivati društvo.

Sveučilište u Zagrebu ima netransparentan odnos ne samo prema javnosti nego i unutar svojih tijela, osobito Senata, kazala je Vesnica Garašić i dodala da Uprava Sveučilišta komunicira s javnosti preko odvjetničkog ureda, te da još ni jedna uprava do sada nije bila opterećena takvim problemima.

Ona je ocijenila da je na Senatu velika odgovornost za sadašnje probleme na Hrvatskim studijima, i smatra da pasivnost Senata prema rješavanju tih problema proizlazi iz straha i brige za vlastite interese većine njegovih članova. Upozorila je na vrlo opasnu pojavu da se zakoni i pravilnici nastoje prilagoditi potrebama pojedinaca.

Predsjednik Sindikata Igor Radeka kazao je da je prije postojao problem s akreditacijom Hrvatskih studija, a da se sada oni nalaze u potpunom kaosu.

Sindikat je nekoliko puta zatražio utvrđivanje zakonitosti rada Sveučilišta u Zagrebu na koje još nije dobio odgovora.

On je istaknuo zahtjev rektoru Borasu da odmah sazove izvanrednu sjednicu Senata na kojoj će biti razriješena dužnosti sva privremena tijela Hrvatskih studija i da se omogući uspostava redovitih, zakonitih tijela upravljanja Hrvatskim studijima, u kojim će sudjelovati svi redovni nastavnici, što je njihovo pravo s obzirom  na načelo autonomije sveučilišta.

Ako rektor Boras to ne učini, Sindikat će to zatražiti od Sveučilišnog savjeta, zaključio je Igor Radeka. (Hina)


Ključne riječi:

Hrvatski studiji

Prednosti članstva