Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

MMF zagovara, a Slovenija uvodi porez na banke

Nedavno smo pročitali da se izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn zalaže za „oporezivanje bankarskih akcija.” Slovenija upravo uvodi porez na banke…

Nedavno smo pročitali da se izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn zalaže za „oporezivanje bankarskih akcija.” Slovenija upravo uvodi porez na banke…

Kada smo polovicom 2010. to i mi predlagali, sindikat bankara i dio “stručne” javnosti napao je Maticu zbog toga što je njen predsjednik zagovarao oporezivanje banaka. Tvrdili su da će porez povećati kamate i da će ako se tako što uvede otići iz Hrvatske.

Odnedavno Kahn, a od ranije Stiglitz i mnogi drugi ekonomisti govore da se monetarna politika ne može zaustaviti samo na tečaju i inflaciji, već da je nužno brinuti i o socijalnoj situaciji i nezaposlenosti. Za MMF to je uistinu revolucionarna promjena. No, naša centralna banka i dalje brine isključivo o tečaju i financijskoj stabilnosti, ali ipak guverner nam je nacionalni izbavitelj. Kada smo mu uputili javnu kritiku prigovoreno nam je da Rohatinskog nismo trebali dirati.

Tekstovi (poput ovoga) u kojima se tvrdi da reforme nisu moguće, još jednom dokazuju da javna svijest u Hrvatskoj debelo kaska za zbivanjima u svijetu. Po našem mišljenju za to su krivi sitni interesi i mediji koji se povijaju interesima svojih vlasnika. Naravno, kada njima ta zbivanja ne odgovaraju. Sindikati su ovim prijedlogom još jednom dokazali svoju dalekovidnost i prije svih Hrvatsku javnost upoznali sa svjetskim trendovima.


Ključne riječi:

oporezivanje banaka, Željko Rohatinski

Prednosti članstva