Dostupna finalna verzija uredbe o koeficijentima

KLIKNI OVDJE

Mirenje propalo, u Vladi nema sluha za dogovor

Dok sindikati traže konkretne i jasne uvjete povrata prava, Mrsić u ime Vlade nudi samo nejasna obećanja o budućim pregovorima.

Dok sindikati traže konkretne i jasne uvjete povrata prava, Mrsić u ime Vlade nudi samo nejasna obećanja o budućim pregovorima.

Predsjednik NSZSSH i potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata, Branimir Mihalinec, otvorio je tiskovnu konferenciju konstatacijom kako je mirenje neuspješno završilo, čime su ispunjene sve zakonske pretpostavke za štrajk. Najavio je kako će u štrajk 5. lipnja krenuti dva najjača sindikata, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kao predstavnik javnih službi te Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u ime državnih službi. Njima će se u četvrtak i petak priključiti i drugi sindikati te zajedno nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva ili eventualne odluke sindikata o prekidu štrajka. Mihalinec je uputio poziv svim sindikatima u zemlji da se pridruže štrajku javnih i državnih službi iz solidarnosti, što bi se moglo dogoditi počevši od petka. Za vrijeme štrajka u obrazovanju se neće obavljati nikakvi poslovi pa tako niti državne mature, koja će se odgoditi do završetka štrajka.

Predsjednik Matice, Vilim Ribić, naglasio je kako je mirenje propalo jer Vlada nije htjela potpisati sporazum sa sindikatima koji su u socijalnom sporu s Vladom, već je inzistirala da se sporazum dogovara i sa onim sindikatima koji nisu u sporu, odnosno koji otvoreno podržavaju ovakvu politiku Vlade. Također, unatoč određenim pomacima u pozicijama sindikalne strane s namjerom da se postigne dogovor i izbjegne štrajk kao krajnja i teška mjera čije posljedice padaju na leđa građana, Vlada se ne želi obavezati na konkretne i jasne uvjete pod kojima bi pristala na povrat oduzetih prava, već tek nudi obećanje da će pregovarati o tim pravima jednom kad BDP poraste. Poučeni dosadašnjim negativnim iskustvom, sindikati takvom obećanju ne mogu vjerovati, istaknuo je Ribić.

Za više informacija poslušajte audio zapis održane konferencije:

3.6.2013. – Konferencija za tisak sindikata javnih i državnih službi


Ključne riječi:

javne i državne službe, Mirando Mrsić, mirenje, najava štrajka, štrajk, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva