Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Izjava Generalskog zbora o dionicama HEP-a otvara nadu u razumnu Hrvatsku

Raspravljajući o nacionalnim prioritetima na jučerašnjoj sjednici, Veliko vijeće Sindikata znanosti priopćenjem se osvrnulo na izjavu Hrvatskog generalskog zbora o mogućnosti da se 7 posto dionica od eventualne prodaje HEP-a ustupi braniteljskim udrugama.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom ponovnih tendencija povećanja privilegija temeljem zasluga umjesto odgovarajućeg plaćanja rada u zemlji, a osobito u obrazovanju, Veliko vijeće Sindikata znanosti raspravljajući o nacionalnim prioritetima na jučerašnjoj sjednici istaklo je sljedeće:

Najsvjetliji trenutak javnog života u zadnjih godinu dana je izjava Generalskog zbora o protivljenju dodjele 7 posto dionica od prodaje HEP-a braniteljskom fondu. Bilo tko drugi da je slično izjavio olako bi riskirao prizemne etikete.

Ta izjava raduje svakoga tko voli domovinu i sve ljude u njoj. Ona unosi optimizam, baš u vrijeme kada nova vlast nizom štetnih odluka gasi iskru nade koju je zapalila svojim dolaskom. Izjava generalskog zbora otvara nadu da je u Hrvatskoj moguća vladavina razuma, odgovornosti i istinske brige o svim građanima vlastite države i društva.

O tome koliko su generali u pravu, tj. o tome da ljudi koji su zaslužni za slobodu naše domovine nisu egzistencijalno ugroženi i da ne mogu opet biti prioritet, govore podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje:

  • Broj svih klasičnih umirovljenika (prijevremeni, invalidski, starosni, itd.), odnosno umirovljenika prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, od sredine 2003. do sredine 2016. porastao je za 13 posto. U istom periodu broj braniteljskih mirovina povećan je sa 30.865 na 72.112 ili za 134 posto.
  • Podaci o broju umirovljenika i prosječnoj isplaćenoj mirovini pokazuju da je prosječna braniteljska mirovina od 5.079 kn u srpnju 2016. bila 126 posto veća od prosječne mirovine ostvarene na klasičan način (2246 kn) te je činila 89 posto prosječne plaće u RH.
  • 76 posto klasičnih mirovina je do 3.000 kuna. Kod branitelja pak samo 15 posto populacije prima mirovinu do 3.000 kuna.
  • Mirovinu veću od 5000 kuna prima 48 posto branitelja, dok takvu mirovinu prima svega 3,5 posto klasičnih umirovljenika.
  • Prosječan klasičan umirovljenik u RH ima 30 godina radnog staža, branitelj ima 18, a pripadnik HVO svega 7 godina.
  • Okvirno, ukupno se za sve mirovine u RH izdvaja  35,88 mlrd kuna, a od toga na branitelje otpada 4,4 mlrd kuna ili 12,3 posto ukupnih troškova za mirovine iako oni čine svega 6,3 posto ukupnih umirovljenika.

U Zagrebu, 12. siječnja 2017. godine

Za Veliko vijeće Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća


Ključne riječi:

branitelji, dionice, HEP, Hrvatski generalski zbor, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva