Dogovor o realizaciji Sporazuma iz studenoga 2010. godine

U četvrtak, 7. travnja održan je bipartitni sastanak čelnika sindikalnih središnjica s premijerkom Jadrankom Kosor i ostalim predstavnicima Vlade RH, na kojem se razgovaralo o realizaciji Sporazuma zaključenog 23. studenoga prošle godine, sindikalnoj imovini te reformi mirovinskog sustava.

U četvrtak, 7. travnja održan je bipartitni sastanak čelnika sindikalnih središnjica s premijerkom Jadrankom Kosor i ostalim predstavnicima Vlade RH, na kojem se razgovaralo o realizaciji Sporazuma zaključenog 23. studenoga prošle godine, sindikalnoj imovini te reformi mirovinskog sustava.

Vezano za realizaciju Sporazuma, dogovoreno je da će referendum s pitanjem: Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana? biti raspisan prije parlamentarnih izbora odnosno za vrijeme mandata aktualne Vlade. Dogovoren je i hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva po pitanju pripreme izmjena i dopuna Zakona o radu s ciljem regulacije instituta produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnog ugovora, razloga za otkaz kolektivnog ugovora sklopljenog na određeno vrijeme i napuštanja instituta pravilnika o radu. Isto tako, Vlada se obvezala do 15. srpnja ove godine izraditi i u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakonskih izmjena kojima će biti omogućeno organiziranje specijaliziranih radnih sudova u većim gradovima te specijaliziranih odjela za radne sporove pri nadležnim sudovima u manjim sredinama. Razgovori o mogućnostima zaključivanja Općeg kolektivnog ugovora između Vlade i sindikalnih središnjica otvorit će se u narednom roku od 30 dana u okviru djelokruga rada Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Po pitanju zajedničkog rada na reformi mirovinskog sustava, usuglašen je prijedlog Sporazuma o načinu i dinamici međusobne suradnje Vlade RH i sindikalnih središnjica na pripremi izmjena i dopuna zakona kojima se uređuje mirovinski sustav u Republici Hrvatskoj koji će, s ciljem što skorijeg zaključivanja, žurno biti upućen Vladi na prihvaćanje. Prema istom, 15. srpnja 2011. krajnji je rok za analizu mirovinskog sustava i izradu prijedloga odgovarajućih rješenja za izmjene propisa u području mirovinskog osiguranja.

Na navedenom sastanku ponovno je otvoreno i pitanje podjele sindikalne imovine. Tragom Sporazuma o načinu podjele sindikalnih nekretnina kojeg su sindikalne središnjice sklopile u srpnju prošle godine i zahtjeva za utvrđivanjem točnog popisa sindikalne imovine od strane Vlade i drugih nadležnih institucija, postignut je dogovor prema kojem će Ministarstvo uprave, u suradnji s Agencijom za upravljanje državnom imovinom i Državnim odvjetništvom RH i uz konzultacije s predstavnicima sindikalnih središnjica, utvrditi popis imovine koja će biti predmet podjele, utvrditi daljnje aktivnosti potrebne za realizaciju spomenutog Sporazuma te pripremiti odgovarajuće izmjene Zakona o udrugama u tom smjeru.

Zbog niza drugih otvorenih pitanja i problema, predloženo je češće održavanje bipartitnih sastanaka u istom sastavu.


Ključne riječi:

mirovinska reforma, sindikalna imovina, sindikalni referendum, Zakon o radu

Vezane vijesti

Prednosti članstva