Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Cijene u travnju skočile skoro 10 posto!

Prije desetak dana obavijestili smo vas kako Vlada za 2022. g. očekuje inflaciju od 7,8 posto. Zadnji podaci o trenutnom rastu cijena od 9,4 posto sugeriraju da bi ona mogla biti i dvoznamenkasta.

U tekstu koji smo objavili 10. svibnja, a ovih se dana u obliku letka i fizički distribuira na ustanovama, obavijestili smo vas o razlozima za nezadovoljstvo potpisanim Temeljnim kolektivnim ugovorom, primarno o činjenici da izboreno povećanje osnovice nije ni približno dovoljno da pokrije rast cijena.

Nažalost, potvrda toga stigla je pred par dana kada su objavljeni novi podaci o stopi inflacije za travanj koji govore o povećanju cijena za 9,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ovo je ujedno i najveća zabilježena stopa inflacije otkako DZS prati ovu statistiku. Ako se ovaj trend nastavi (a izgledno je da hoće), podaci za svibanj će vjerojatno pokazati dvoznamenkasti rast cijena.

Sve ovo nam govori da je sadašnje stanje i više nego ozbiljno. Naše plaće od lipnja rast će samo 4 posto, što je na razini cijele godine 2,3 posto. S obzirom na to, pad kupovne moći plaća mogao bi do kraja godine biti izuzetno snažan.

U rujnu imamo priliku za poboljšanje položaja. No, procjenjujemo da za to neće biti dovoljni samo pregovori za stolom, već će biti nužno napraviti snažan pritisak. Taj pritisak mora uključivati sudjelovanje članova u borbi za njihov standard. Bez toga Sindikat neće moći napraviti primjeren pomak, dapače, vjerojatno nas očekuje i snažniji pad realnih plaća nego što ga sada možemo predvidjeti.

Na kraju vas još jednom upućujemo da pročitate letak, kojeg vam sada prilažemo nadopunjenog najnovijim podacima o rastu cijena.


Ključne riječi:

inflacija, povećanje plaća, pregovori o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva