Antologijske izjave Milanovića i Ostojića

U priopćenju za javnost, predsjednik Matice osvrnuo se na aktualne izjave premijera Milanovića o nabavi skupocjenih automobila i ministra policije Ostojića o smanjenju plaće.

U priopćenju za javnost, predsjednik Matice osvrnuo se na aktualne izjave premijera Milanovića o nabavi skupocjenih automobila i ministra policije Ostojića o smanjenju plaće.

Priopćenje za javnost

„Nabava je gotova, mi smo pravna država i ono što je potpisano moramo poštivati“ antologijska je rečenica predsjednika Vlade.

Primjećujemo da ta, općenito gledajući, ispravna konstatacija vrijedi kada je riječ o nabavi skupocjenih automobila, ali nije vrijedila, ne vrijedi i neće vrijediti kada je riječ o potpisanim ugovorima koji reguliraju prava zaposlenika koji plaću primaju u okviru državnog proračuna.

Sva smanjenja plaća u javnim službama napravljena su protupravno, nasiljem nad važećim kolektivnim ugovorima.

Kada je riječ o cijeni produktivnog rada nastavnika, medicinske sestre ili znanstvenika, onda ti ugovori ne vrijede ništa, ali kada je riječ o neproduktivnoj potrošnji članova Vlade onda se ugovori moraju poštivati. Milanoviću su poznate latinske poslovice, pa se vjerojatno drži one „Quod licet Iovi, non licet bovi“.

Ministar policije spreman je svoju plaću smanjiti za 50% kada isto toliko plaću sebi smanje „svi sindikalni čelnici“.

Mi smo tražili smanjenje plaća članova Vlade zbog potpunog neuspjeha u vođenju gospodarske politike. Nije jasno zbog čega bi, po ministru,  sindikalni čelnici trebali sebi smanjiti plaće, i to još prije članova Vlade. Ispada da ministar misli da bi sindikalni čelnici trebali sebi prepoloviti plaće zato što njegova Vlada ne radi dobro, pa će onda to i on učiniti.

Logičnost bi morala biti odlika svakog ministra, pa i ministra policije. On dobro zna da sindikati nemaju ingerencije nad donošenjem izvršnih odluka, pa ne mogu za iste stvari biti odgovorni.

Međutim, ovdje svečano obećajem da ću ja, Vilim Ribić, isti čas, u ime solidarnosti s ministrima, sebi smanjiti plaću čim to učine i ministri, i za onoliko koliko to oni učine, unatoč tome što ni na koji način nisam kriv za neuspješnu gospodarsku politiku, štoviše nju najžešće kritiziram. Za druge sindikalne čelnike to ne mogu jamčiti, ali za sebe mogu. Iznos odbitka uplaćivat ću u Fond za pomoć osiromašenim ministrima.

To isto već sam bio ponudio prije tri mjeseca Liniću u tadašnjoj polemici, ali na taj prijedlog nisam dobio odgovor.

Vilim Ribić

Pogledajte izjavu premijera Milanovića na konferenciji za medije Vlade RH:


Ključne riječi:

pravna država, Ranko Ostojić, smanjenje plaća, Zoran Milanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva