Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Završna konferencija ESF projekta Sindikata znanosti

U sklopu ESF projekta „Jačanje socijalnog dijaloga u sektoru znanosti i visokog obrazovanja“ čiji je nositelj Sindikat znanosti, održana je završna konferencija na temu „Upravljačka kultura u sustavu znanosti i visokog obrazovanja“.

29. rujna 2016.

U sklopu ESF projekta „Jačanje socijalnog dijaloga u sektoru znanosti i visokog obrazovanja“ čiji je nositelj Sindikat znanosti, održana je završna konferencija na temu Upravljačka kultura u sustavu znanosti i visokog obrazovanja“. U sklopu završne konferencije predstavljena je publikacija Sindikata znanosti pod nazivom „Kakvu budućnost sustava znanosti i visokog obrazovanja želimo?“

 Publikacija donosi rezultate istraživanja o kvaliteti radnih odnosa u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojem je sudjelovalo oko 2.500 osoba.

Završnu konferenciju je otvorio predsjednik Sindikata znanosti, prof. dr. sc. Igor Radeka, kazavši kako je ovo ujedno i kraj vrlo uspješnog ESF projekta, naglasivši poseban doprinos voditeljice projekta Lucije Barjašić Špiler. „U publikaciji je prikazano sustavno i reprezentativno istraživanje s relevantnim podacima koje pokazuju stvarno stanje stvari.“ izjavio je Radeka.

Doc. dr. sc. Dragan Bagić, suautor publikacije, predstavio je pet ključnih problema koje je izložio u svojem poglavlju o upravljanju i upravljačkoj kulturi u znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama. U prvom dijelu naglašava problem nedostatka stručnog osoblja, tj. amaterizma u ustanovama, pozivavši se na podatak da samo 20 % zaposlenika misli da se na upravljačkim funkcijama nalaze sposobni pojedinci. Također je veliki problem u manjku strateškog razmišljanja koje bi trebalo omogućiti sustavni razvoj znanstvenih ustanova. Također je interesantno da „samo 20 % zaposlenika osjeća slobodu kritizirati odluke uprave bez straha od sankcija“, a istraživanje je pokazalo da je sloboda govora uobičajeno vezana uz status jer se najslobodnije osjećaju pojedinci koji se nalaze na vrhu hijerarhije. Bagić je potom upozorio na veliku neravnopravnost između osoblja u znanstvenim ustanovama, ali i na jako podijeljeno akademsko društvo. Jedno od rješenja koje vidi je ideja da bi trebalo poticati sustav obrazovanja za one koji su motivirani raditi na upravljačkim pozicijama te da je potrebno više djelovati na terenu.

Više informacija, kao i fotogalerija dostupno je na web stanicama projekta.


Ključne riječi:

Jačanje socijalnog dijaloga, konferencija

Prednosti članstva