Milanović u Vladu na stražnja vrata

Novinari redakcije Vjesnika okupili su se u jutarnjim satima petka, 27. travnja na Markovom trgu, kako bi pred zgradom Vlade i Sabora ukazali na nemoguću situaciju u kojoj se nalaze. Na poziv novinara na prosvjedu je podršku novinarima dao i gospodin Vilim Ribić. Težak položaj zaposlenika Vjesnika, za koji su direktno odgovorni politika i maćehinski […]

27. travnja 2012.

Novinari redakcije Vjesnika okupili su se u jutarnjim satima petka, 27. travnja na Markovom trgu, kako bi pred zgradom Vlade i Sabora ukazali na nemoguću situaciju u kojoj se nalaze.

Na poziv novinara na prosvjedu je podršku novinarima dao i gospodin Vilim Ribić.

Težak položaj zaposlenika Vjesnika, za koji su direktno odgovorni politika i maćehinski odnos prošlih, a sada i ove Vlade RH prema tom, nekoć uglednom i visokotiražnom dnevnom listu, ocrtava se i u činjenici da već četvrti mjesec rade bez plaće u nastojanju da sačuvaju svoja radna mjesta, ali i tradiciju jednog medija koji duge 72 godine neprekidno djeluje u javnom interesu.

Podsjećamo i na pismo potpore Vjesniku svih sindikata poslano premijeru u ožujku, a na koje do danas nismo dobili odgovor.

Redakcija Vjesnika složna je u stavu kako, uz kvalitetno rukovodstvo i dobar projekt, na hrvatskom medijskom tržištu postoji prostor za opstanak i daljnji razvoj tiskanog izdanja Vjesnika, a spremni su ponuditi i konkretne modele razvoja lista u sinergiji s web izdanjem. Stoga traže od Vlade da ih primi na razgovor, umjesto što prelama ovaj slučaj preko koljena, tim više što je potpora Vjesniku zapisana i u predizbornom programu Kukuriku koalicije, Planu 21.

Vilim Ribić okupljenim je medijima izjavio kako je nužno pronaći način za daljnji rad Vjesnika kao analitičke i visoko profesionalne novine, što Hrvatskoj nedostaje. U zemlji postoje samo tabloidi koji su često sredstva javnog dezinformiranja o politici i društvenom životu. Ako postoji potreba za javnim medijem u elektroničkoj sferi, onda definitivno postoji takva potreba i na prostoru pisane riječi. Ovo što se Vjesniku događa, rekao je Ribić, posljedica je barbarskog čina na tragu filozofije prema kojoj je samo profit kriterij i društvena vrijednost, a ne i javni interes. To je posljedica neoliberalizacije vlasti koju vode socijaldemokrati, na tragu već postojeće karikature u koju je politička klasa pretvorila ovu zemlju.

O kakvoj je karikaturi riječ, dovoljno govori i činjenica da je Zoran Milanović izbjegao susret s novinarima i zaposlenicima Vjesnika time što je u zgradu Vlade ušao – na stražnja vrata!

Plan 21 o Vjesniku


Ključne riječi:

kukuriku, Plan 21, Vjesnik, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva