Referendum o outsourcingu na ocjenu ustavnosti

Na sjednici Saborskog odbora za Ustav SDP-ova većina glasovala je da se Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pošalje referendumsko pitanje o tzv. outsourcingu, a predstavnicima sindikata prisutnima na sjednici uskraćeno je pravo da govore. Više u članku koji donosi Tportal.hr

3. prosinca 2014.

Prenosimo članak Tportala.hr o prijedlogu Saborskog odbora za Ustav da Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pošalje referendumsko pitanje o tzv. outsourcingu.

Originalni članak dostupan je na sljedećem linku.

Autor: tportal.hr/Hina

Saborski odbor za Ustav Saboru je u srijedu odlučio predložiti da Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pošalje referendumsko pitanje o tzv. outsourcingu.

Za takvu je odluku glasovala SDP-ova većina, HDZ-ovi zastupnici nisu došli na sjednicu, a laburist Dragutin Lesar izdvojio je mišljenje, nezadovoljan obrazloženjem odluke u kojem Odbor zaključuje da je pitanje ustavno nedopušteno.

‘Donese li ovakvu odluku, Sabor od Ustavnog suda ne bi tražio propitivanje ustavnosti referendumskog pitanja, nego zabranu referenduma’, uvjeren je Lesar.

U odluci se navodi da predloženo referendumsko pitanje ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Ugovorom EU.

‘Takva referendumska odluka uvela bi državnu ekonomiju, kakve se ne bi postidjele ni zemlje bivšeg istočnog bloka’, ustvrdio je predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP).

Tumači kako europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje.

Upozorava da sindikati nisu obrazložili prijedlog da se zabrani bilo kakvo angažiranje vanjskih tvrtki u javnim i državnim službama, zbog čega smatra da predloženo referendumsko pitanje ne udovoljava testu proporcionalnosti između ograničavanja poduzetničkih sloboda i potrebe za takvim ograničenjem, koje je u praksu uveo Ustavni sud na temelju odluka Europskog suda.

Grbin podsjeća i da je Ustavni sud, prigodom odlučivanja o tzv. referendumu o ćirilici, zaključio da referendumska inicijativa mora obrazložiti motive i razloge raspisivanja referenduma.

Lesar, međutim, podsjeća da je tu odluku Ustavni sud donio tek u kolovozu, mjesec dana nakon što su potpisi za referendum o ‘outsourcingu’ predani Saboru.

‘Kako možete tražiti od organizacijskog odbora da poštuje odluku koja je donesena tek mjesec dana kasnije’, upitao je Lesar i dodao kako ne bi imao ništa protiv da se sindikatima dade dodatnih osam dana da obrazlože zahtjev za raspisivanje referenduma.

Odbio je tumačenje o ograničavanju poduzetničkih sloboda, ustvrdivši da bi se tako moglo protumačiti da je protuustavna i Strategija upravljanja državnom imovinom, koja zabranjuje privatizaciju 27 tvrtki u državnom vlasništvu.

Lesar je negodovao i zbog činjenice da je Odbor odluku donio uz glas Ive Jelušića (SDP), koji u trenutku glasovanja nije bio na sjednici. Upozorio je da saborski Poslovnik ne poznaje ‘deponirani glas’, no Grbin mu je uzvratio da je riječ o uobičajenoj parlamentarnoj praksi.

Na sjednici su bili i predstavnici sindikata, a čelnik sindikata Preporod Željko Stipić tražio je riječ, no Grbin mu nije dopustio govoriti.

‘Ovo je neko novo shvaćanje demokracije, ja sam se nadao da poslije 24 godine nije u Hrvatskoj ovakvo nešto moguće. Ako vas netko pozove na sastanak, bilo bi pošteno da vam barem da priliku da u nekoliko riječi objasnite ono što ovdje traži objašnjenje’, negodovao je Stipić nakon sjednice.

Uvjeren je da bi Sabor pogriješio kad bi Ustavnom sudu poslao predloženu odluku ‘bez sučeljavanja argumenata’.

‘Mi smo vjerovali da imamo pravo iznijeti svoje argumente, no na žalost smo ušutkani. Danas je u Hrvatskom saboru ušutkana demokracija, a račun za to ušutkavanje bit će plaćen na izborima, bilo kojim i u bilo koje vrijeme’, poručio je Stipić.


Ključne riječi:

Hrvatski sabor, ocjena ustavnosti, Odbor za Ustav, outsourcing, referendum protiv outsourcinga, Ustavni sud

Vezane vijesti

Prednosti članstva