Sve se lomi preko ljudi u sustavu. Uvode im novitete, a neadekvatno ih plaćaju

N1, 11.10.2023. – Vlada treba promisliti kakav javni sektor želi. Nudi li građanima kvalitetnu uslugu ili minimalistički sektor koji će većinu svojih poslova prepuštati privatnom sektoru?

11. listopada 2023.

Ako je Vlada htjela spojiti pregovore o osnovici i Zakon o plaćama pa to predstaviti kao paket rasta plaće, trebala je sindikatima javnih službi predočiti novi sustav koeficijenata prije samih pregovora, rekao je glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin za N1.

U ovom trenutku ne znamo kako će se taj novi sustav koeficijenata, za koji Vlada tvrdi da će rezultirati prosječnim rastom plaća od 14 posto, doista reflektirati na pojedinačne plaće naših članova, hoće li jednima rasti više od drugih i u kojoj mjeri. Također, Vlada nakon nekog vremena, baš kao što je učinila i 2013. godine, može te koeficijente jednostrano smanjiti, a time i plaće svojih zaposlenika.

S druge strane, Vlada nema sustavnu i promišljenu politiku plaća, a stalno uvodi ogromne promjene u sustavu u pogledu financiranja, napredovanja, svega onog što se lomi preko ljudi. Promjene se događaju bez strategije pa se kasnije vraćaju na početnu točku jer se nije dobro promislilo. Neprestano uvodite novitete, a neadekvatno plaćate ljude.

Vlada se previše uživila u poziciju onog koji jednostrano definira cijenu rada jer prošle godine, kada smo imali priliku bitno dizati osnovicu kroz pregovaranje, dodacima od 100, 80 i 60 eura, odradila je loš posao. Narušila je kolektivno pregovaranje takvim potezima, ne samo da nije motivirala one najobrazovanije da dodatno doprinesu društvu nego ih je apsolutno zanemarila.

Ponuda od tri posto rasta osnovice nije prihvatljiva, svi sindikati su se tome usprotivili, a sada je na njima da odluče kako će se u ovoj situaciji postaviti. Ako rast plaća ne zadovoljava uvjet od 15 posto, kako god bio raspoređen, sindikati moraju ozbiljno reagirati, naš će sigurno reagirati.


Ključne riječi:

Matija Kroflin za N1, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, pregovori o osnovici, sindikat znanosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva