Sindikati protiv novih rezova i povećanja PDV-a

HRT donosi komentare Vilima Ribića, Krešimira Severa i Mladena Novosela o Linićevim najavama daljnjih rezova javne potrošnje i povećanja poreznog opterećenja građana.

23. listopada 2013.

HRT donosi komentare Vilima Ribića, Krešimira Severa i Mladena Novosela o Linićevim najavama daljnjih rezova javne potrošnje i povećanja poreznog opterećenja građana.

Sindikati se oštro protive mogućnosti da Vlada, zbog ulaska Hrvatske u Proceduru prekomjernog deficita (EDP), nastavi smanjivati potrošnju ili ponovno poveća PDV jer bi to zemlju gurnulo u još dublju krizu.

Države u ekonomskoj krizi moraju smanjiti poreze i kamate, a povećati financijske stimulacije kako bi se pokrenulo gospodarstvo, no naša Vlada radi sve suprotno i zato nema rezultata, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić za Hinu. Problem je na prihodovnoj strani proračuna, koji se ne puni dovoljno jer nisu pokrenuli proizvodnju, a dizanjem poreza su dodatno smanjili potrošnju pa zbog toga Hrvatska ima proračunski deficit od 5 posto, ocjenjuje Ribić.

Podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska s javnim dugom od 55,5 posto BDP-a i deficitom od 5 posto BDP-a nema prevelik javni dug, budući da kod nekih članica EU-a dug doseže 80 ili 90 posto BDP-a, a deficit se kreće u granicima većine ostalih zemalja članica.

Hrvatska se sada ne treba baviti smanjenjem duga i deficita, nego pokretanjem proizvodnje i gospodarskog rasta, a dugove treba vraćati u bolja vremena, tvrdi Ribić. Vladi preporučuje da se ugleda na mađarsku vladu, koja stvara svoju autentičnu politiku i traži originalna rješenja za tamošnju situaciju, umjesto da slijepo provodi politiku koju joj nameću drugi.

I drugi sindikati imaju zamjerke na dosadašnje Vladine poteze. Ističu kako neke mjere kojima je željela potaknuti rast nisu dale nikakav učinak, već su samo povećale deficit.

Smanjivanje doprinosa za zdravstvo prošle je godine odnijelo dvije milijarde kuna iz proračuna, no taj novac nije iskorišten za poticanje gospodarstva nego se izgubi u krpanju kojekakvih financijskih rupa, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Bolje rezultate neće postići ni najavljena privatizacija nekih državnih tvrtki, smatra Sever, koji se također žestoko protivi monetizaciji hrvatskih autocesta. Vlast ne bi smjela vraćati dugove prodajom državne imovine, već treba tražiti mogućnosti financiranja obveza kroz reprograme kredita i izdavanje državnih obveznica, poručio je.

Ni Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ne vidi način kako bi Hrvatska mogla smanjiti proračunski deficit na dopuštenih 3 posto BDP-a bez pokretanja proizvodnje i rasta. Ako Vlada ne zna ništa drugo nego rezati potrošnju i povećavati poreze, onda bi trebala priznati i sebi i svima ostalima da nije u stanju izvući Hrvatsku iz krize, rekao je.

Originalni tekst HRT-a dostupan je ovdje.


Ključne riječi:

hina, HRT, Krešimir Sever, mjere štednje, Mladen Novosel, procedura prekomjernog deficita, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva