Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Parafiran TKU za javne službe

Postignuto je kompromisno rješenje u kojem su sva dosadašnja prava očuvana, a u određenim segmentima poput prijevoza ispregovarana su poboljšanja. O povećanju osnovice za plaće će se ponovo pregovarati u svibnju.

28. studenoga 2017.

Nakon višesatnih pregovora na zadnjem je pregovaračkom sastanku usuglašen i parafiran konačni tekst prijedloga Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. Službeno potpisivanje trebalo bi uslijediti idući tjedan, nakon što svi sindikati javnih službi donesu odluke o prihvaćanju teksta na svojim tijelima, odnosno putem referenduma tamo gdje se on provodi. U slučaju Sindikata znanosti, o potpisivanju Temeljnog kolektivnog ugovora odluku će donijeti Veliko vijeće Sindikata.

  • sva prava ugovorena TKU-om vrijedit će 4 godine – od 1. prosinca 2017. do 30. studenog 2021. godine
  • ugovoreno je povećanje osnovice za plaće od 2 posto s prvom isplatom u mjesecu prosincu 2017. godine za mjesec studeni 2017. godine (identično Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike)
  • o osnovici za plaće pregovarat će se svake godine prije donošenja Smjernica ekonomske i fiskalne politike za naredno razdoblje
  • božićnica i regres osigurani su od 2017. godine do 2021. godine u iznosu od najmanje 1.250,00 kn, a o povećanju iznosa njihove visine pregovarat će se svake godine u svibnju
  • drugačije uređenje naknade troška prijevoza (vidi tekst ugovora u nastavku)
  • u dogovoru sa sindikatima, Vlada će Zaključkom osigurati primjenu dosadašnje razine prava u studenom 2017. godine te Odlukom osigurati visinu osnovice u iznosu od 5.421,54 kune koja će biti isplaćena s plaćom u prosincu 2017. godine

Tekst ugovora možete preuzeti ovdje. Uskoro slijedi detaljnija analiza.

Za više informacija pročitajte vijest koju prenosimo s HRT-a:

Parafiran je konačni prijedlog Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe i njegova primjena počinje od 1. prosinca ove godine, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon višesatnih završnih pregovora Vladinog i sindikalnog izaslanstva.

Potvrdio je kako je dogovoreno da će se naknada prijevoza za povećati sa 0,75 na kunu po kilometru i osnovica plaće podići za dva posto te dalje pregovarati idućih godina o osnovici, božićnici i regresu prije donošenja smjernica fiskalne politike. Riješili smo, rekao je ministar, prijevoz još nekoliko ključnih stvari, sporazum je parafiran na četiri godine s time da počinje vrijediti od 1. prosinca, a dogovoreno je i da će Vlada donijeti zaključak da se u studenome primjene odredbe na prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora. Svaki ugovor je kompromis dviju strana i vjerujem da smo kvalitetno završili pregovore na zadovoljstvo djelatnika u javnim službama i na zadovoljstvo svih nas koji smo odgovorno postupali prema proračunu, istaknuo je Marko Pavić.

Koordinator sindikalne pregovarače skupine Branimir Mihalinec izrazio je zadovoljstvo što su pregovori dovršeni, iako, kako je rekao, ni jedna strana ne postigne uvijek sve što je željela, uvijek je ugovor i dogovor kompromisno rješenje. Najavio je da će sindikalno članstvo objektivno izvijestiti o postignutome i kako očekuje s obzirom da nema pada prava, nego i određenih povećanja i očekivanja povećanja, da će se takav TKU i potpisati. Razgovarali smo i pregovarali o osnovici plaće i naravno da nismo zadovoljni, jer smo očekivali veće povećanje osnovice, međutim otvorena je mogućnost za daljnje pregovore tijekom svibnja i lipnja iduće godine i za to ćemo se dobro pripremiti, najavio je.

Napomenuo je da su također razgovarali i o ostalim pravima zaposlenika kao što su regres, božićnica i dar za djecu te kako je dogovoreno da će za vrijeme trajanja TKU  iznosi božićnice i regresa biti predmet pregovora svake godine, ali da je u slučaju neuspjelih pregovora osigurana visina zadnje isplate, a to je 1250 kuna. Bude li gospodarska situacija bolja, vjerujemo da će i ti iznosi biti viši, dodao je Mihalinec. Što se tiče naknade za prijevoz, postignuto je kompromisno rješenje, jer smo očekivali ipak nešto viši iznos po kilometru, ali ako uzmemo sve u paketu, vjerujemo da će biti u redu. Uspjeli smo također dogovoriti da ćemo naknadu za prijevoz pratiti godinu dana i nakon toga će radna skupina ustanoviti je li naknada primjerena i uskladiti. Ništa u TKU nije zatvoreno od važnih prava za zaposlenike, ustvrdio je.


Ključne riječi:

pregovori za TKU, temeljni kolektivni ugovor

Prednosti članstva