Ogromna nejednakost zarada, socijalni transferi ublažavaju

Prije socijalnih transfera nejednakost je u Hrvatskoj na razini Latinske Amerike, a prekarni rad na određeno u posljednje je vrijeme primarni način zapošljavanja. Osnovni su to rezultati dvaju istraživanja o čijim je uzrocima i posljedicama, s njihovim autorima razgovarao Željko Ivanković u emisiji Na kraju tjedna.

10. listopada 2016.

Na Trećem programu Hrvatskog radija u subotu je objavljena emisija Na kraju tjedna u kojoj Željko Ivanković razgovara o dva recentna istraživanja.

Prvo istraživanje, o nestandardnim oblicima rada, proveo je Institut za razvoj i međunarodne odnose i već je prikazano u Sindikatu znanosti na okruglom stolu pod nazivom Dualno tržište rada: Prekarni rad, rast nestandardnih oblika rada te ste o osnovnim zaključcima tog istraživanja već mogli čitati na našem webu. Drugo istraživanje pod nazivom Geometar nejednakosti proveo je Centar za mirovne studije i tiče se nejednakosti i siromaštva.

Osnovni zaključak tog drugog istraživanja je vrlo visoka razina nejednakost u Hrvatskoj, ako se iz primanja ljudi isključe socijalni transferi i mirovine. Rezultati pokazuju da je Gini indeks, odnosno indikator međunarodno usporedive razine nejednakosti, u Hrvatskoj prije transfera visokih 0,49. Usporedbe radi, to je razina nejednakosti koja se bilježi u zemljama Latinske Amerike, ali ne u Europi. Nakon transfera Gini indeks u Hrvatskoj pada na razinu europskog prosjeka, odnosno na razinu od cca 0,3. Navedeno istraživanje upućuje na važnost socijalnih transfera u ublažavanju nejednakosti. Vjerojatno iz tog razloga je upravo danas prezentirano kao uvod u nacionalnu raspravu o Europskom stupu socijalnih prava. Navedena rasprava u Hrvatskoj pokrenuta je na inicijativu domaćih predstavnika u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, a više o samom Europskom stupu socijalnih prava i osnovnim zaključcima današnje rasprave  informirat ćemo vas u narednim danima.

Što se tiče spomenute radio emisije, u njoj su sudjelovali Maja Pleić iz Centra za mirovne studije (voditeljica gore spomenutog istraživanja Geometar nejednakosti), Marko Grdešić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Hrvoje Butković iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, jedan od autora spomenutog istraživanja  o prekarnom radu i nestandardnim oblicima rada te sindikalni povjerenik. Razgovaralo se jesu li uzroci kretanjima u području radnih prava i socijalne situacije ekonomski, politički, ideološki i je li i na koji način uopće moguć novi društveni ugovor rada i kapitala.

Emisija traje 45 minuta, a moguće ju je poslušati ovdje.


Ključne riječi:

Na kraju tjedna, nestandardni oblici rada, socijalni transferi, Željko Ivanković

Vezane vijesti

Prednosti članstva