Foto: Dnevnik.hr

Novi koeficijenti – glasnogovornik ne može imati veću plaću od profesora

Sindikat je netom prije blagdana dobio prijedlog koeficijenata za dio radnih mjesta u sustavu, a nedavno su mediji objavili i prijedloge koeficijenata za državne službe. Ne možemo biti zadovoljni

4. siječnja 2024.

Nakon održanog prosvjeda na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predstavnici Sindikata pozvani su na sastanak na kojem im je prezentiran prijedlog novih koeficijenata za znanstvena, znanstveno-nastavna, nastavna i suradnička radna mjesta dok bi koeficijenti nenastavnih i neznanstvenih radnih mjesta trebali biti poznati naknadno.

Ovih dana u javnosti su se pojavili koeficijenti za državne službe koji ukazuju na snažniji rast plaća od onoga što je predviđeno za javne službe te stvaranje neprimjerenih odnosa. Sindikat je stoga upozorio na neke očite probleme. Medijski izvještaji dostupni su niže.

Početkom idućeg tjedna uputit ćemo resorima zaduženima za izradu koeficijenata naše primjedbe te ćemo vas detaljnije informirati o tome što Vlada predlaže.

DNEVNIK, NOVA TV

Glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin dao je izjavu za Dnevnik Nove TV u kojoj se osvrnuo na zasad poznate nove koeficijente za izračun plaća u sustavu znanosti i usporedio ih s javno objavljenim prijedlogom koeficijenata u državnoj službi.

“Vidjeli smo koeficijente koje predlaže Vlada netom prije blagdana, dio njih uspjeli smo proanalizirati, postoje određeni problemi unutar sustava znanosti i visokog obrazovanja na koje ćemo pokušati utjecati. Međutim, posebno nas je razočarala situacija kada smo vidjeli prije koji dan koeficijente za državne službenike. Vidjeli smo da se naš sustav dodatno degradira. Evo samo jednog primjera. Plaća glasnogovornika u državnoj službi, prema prijedlogu novog sustava koeficijenata, bila bi veća od redovitog profesora ili znanstvenog savjetnika u našem sustavu”, rekao je Kroflin te istaknuo kako to nije jedini problem.

“Primjerice, plaća jednog asistenta raste 12 i nešto posto. Međutim, ako gledate rast plaća nekih drugih radnih mjesta u državnoj službi, vidite da je to puno više. Dakle, ovim sustavom stvari su se trebale izbalansirati. Ne bih to nazvao povijesnom reformom. Da, ona uvodi brojne promjene, no ako pogledamo radna mjesta prosvjetara, učitelja, ono što mi dobivamo je praćenje kretanja plaća u privredi. Možete li to nazvati povijesnim? Ne baš”, rekao je Kroflin.

Snimku tog priloga pogledajte OVDJE.

DNEVNIK, N1 TELEVIZIJA

U Dnevniku N1, 4. siječnja (od 2:18 minute nadalje) slijedi prilog o prijedlogu novih koeficijenata u javnim i državnim službama, s izjavom glavnog tajnika Sindikata znanosti.

DNEVNE NOVINE I INTERNETSKI PORTALI

O ovoj su problematici izvijestile dnevne novine i internetski portali.

Slobodna Dalmacija, 5.1.2024.

Jutarnji.hr: Još jedna lista novih plaća i koeficijenata: Ovo su primanja za sva radna mjesta u školama!

Telegram.hr: Sindikati razočarani prijedlogom novog zakona: ‘Glasnogovornik u državnoj službi imat će veću plaću od profesora’

Tportal.hr: Sporni koeficijenti: Glasnogovornik bolje plaćen od profesora na fakultetu

N1info.hr: Najviše će plaća rasti onima koji su najbliže političarima? “Ako možemo mi penzioneri živjet sa 600 eura, onda mogu i oni”

Dnevno.hr: Glasnogovornik ministarstva ima veću plaću od profesora: Ovo je sramota za državu


Ključne riječi:

koeficijenti, plaće, redoviti profesor, uredbe o koeficijentima, znanstveni savjetnik

Vezane vijesti

Prednosti članstva