Foto: N1

Kroflin za N1: Plaće su u neredu, naš sustav je degradiran

N1, 5.9.2023. – Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti kaže da se država ne smije opirati rastu plaća, već ga mora poticati i raditi na tome da građanima olakša ovaj period i dalje visoke inflacije

6. rujna 2023.

Ove jeseni sindikate čekaju pregovori s Vladom. Glavni tajnik NSZVO Matija Kroflin kaže da bi osnovica trebala rasti, budući da je velik broj članova Sindikata dobio povećanje od tek dva posto u zadnjih godinu dana.

Vlada je posljednjim povećanjima stvorila nered u sustavu, smatra Kroflin, i trenutno je teško govoriti o tome koliko je, kome i u kojem sektoru rasla plaća. S druge strane, sustav znanosti i visokog obrazovanja poprilično je zanemaren. Zaposlenici su financijski degradirani, a posljednjim zakonodavnim izmjenama u resoru izloženi su dodatnoj nesigurnosti.

„Povećanje od 100, 80 i 60 eura bez kojeg je ostao znatan broj naših članova samo je jedan u nizu poteza koji pokazuje da se ne pridaje potrebna pažnja našem sustavu. To članovi polako osjećaju i neki od njih vrlo su ljuti. Bude li trenutna situacija sa plaćama našeg sustava, zdravstva, prosvjete i drugih sektora zacementirana uredbama koje se vezuju za novi Zakon o plaćama, to će za sustav biti ozbiljan problem i Sindikat će na to morati snažno reagirati“, rekao je.

Uredbe bi trebale uvesti novi sustav koeficijenata, a tek će se iz njih vidjeti položaj pojedinih radnih mjesta unutar sektora. Ako bude potrebno, Sindikat će iskoristiti sve resurse na raspolaganju da zaštiti interese svojih članova. Djelovat će, kaže Kroflin, svim sredstvima i kroz javnost, pritiscima na Ministarstvo znanosti i Vladu. Ako članovi to budu htjeli, uvijek su krajnja mogućnost prosvjedi i štrajk.

Dugoročno gledano, uredbe koje idu uz Zakon o plaćama krucijalno su pitanje za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.


Ključne riječi:

Matija Kroflin, pregovori, rast osnovice, sindikat znanosti, zakon o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva