Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Idemo u prosvjed. Trebali smo imati utjecaj na sadržaj uredbi, a nemamo ga

N1, 18.12.2023. – Riječ je o ključnim informacijama koje definiraju međuodnose u našem sustavu, a mi ih ne znamo. Ovakav odnos Vlade prema sindikatima korak je unatrag u socijalnom dijalogu, i to želimo jasno reći na prosvjedu

18. prosinca 2023.

O prosvjedu kojeg Sindikat znanosti organizira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u utorak, glavni tajnik Matija Kroflin govorio je na N1.

Iako je sindikatima dala eksplicitno obećanje da će uredbe o koeficijentima poslati prije nego se Zakon o plaćama donese, Vlada to nije učinila. Shvaćamo da premijer ima problema s aferama, ali ne možemo dopustiti da se zbog toga zanemari izrazito bitan proces provođenja reforme plaća u sustavu javnih i državnih službi.

Naš ključni prioritet je rast plaća asistenata od 15 posto, pritom ne želimo da dođe do kompresije plaća, da se prebrišu razlike između početnog radnog mjesta i najvišeg radnog mjesta. U tom slučaju gube se motivacijske silnice koje su za naš sustav izrazito bitne. Naposljetku, neki su godinama bili podcijenjeni i želimo vidjeti kakav plan Vlada ima za njih. Bez stručnog osoblja, stručnih suradnika, pravnika, tajnika, računovođe, knjižničara, laboranata sustav ne može funkcionirati.

Od Vlade do danas nismo dobili uredbe.

„Zaista je krajnje nekorektno. Za nas je to dosta specifično pitanje – možda drugim javnim i državnim službama nije, ali mi imamo dosta hijerarhijski podešene razlike pojedinih radnih mjesta, trebamo to analizirati, vidjeti što je netko možda predvidio, vrlo je lako moguće u kratkom periodu da su neke stvari krive. Imali smo dogovor da ćemo moći utjecati na koeficijente, sad nam se čini da nećemo. Prosvjedom šaljemo poruku da želimo te uredbe vidjeti na vrijeme, a ne da nas se tjera pred gotov čin.“, zaključio je.


Ključne riječi:

FFZG, Matija Kroflin na N1, prosvjed, prosvjed na FFZG-u

Vezane vijesti

Prednosti članstva