HRT.hr, 21.3.2016. – Počeli pregovori o Sporazumu o osnovici

U izjavi nakon sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je kako će se pregovori za povećanje plaća u javnim službama nastaviti, a u međuvremenu će se napisati protokol prema kojem će se oni dalje voditi. Sljedeći sastanak bit će u petak 1. travnja.

21. ožujka 2016.

Završio je prvi pregovarački sastanak o provedbi Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama i dogovoreni su daljnji koraci. Više u članku koji prenosimo s HRT-a:

Počeli pregovori – Vlada: Ne bojimo se tužbi sindikata

Počeli su pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi u kojima je zaposleno oko 243.000 djelatnika. Pregovaraju o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009., koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja.

U izjavi nakon sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je kako će se pregovori za povećanje plaća u javnim službama nastaviti, a u međuvremenu će se napisati protokol prema kojem će se oni dalje voditi. Sljedeći sastanak bit će u petak 1. travnja. “Svjesni smo da Vlada ima poteškoće za realizaciju sporazuma odjednom i spremni smo pregovarati o dinamici provedbe samog sporazuma”, rekao je Mihalinec.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata kazao je kako ima mjesta za pregovore u svim stavkama ako se želi da sporazum ne stupi u punom opsegu na snagu. ‘Svjesni smo da kada bi u potpunosti stupio na snagu da bi to bio teret za proračun koji ne bi mogao izdržati’, istaknuo je Ribić.

Prije početka pregovora ministrica rada Nada Šikić izjavila je kako novca u proračunu za ovu godinu nema, ali da se Vlada ne boji tužbi te kako se nada da će se u pregovorima uspjeti dogovoriti oko svih spornih pitanja. ‘Očekujemo da će se u pregovorima naći način na koji će način Vlada ispuniti sporazum. Možemo razgovarati o tome da se realizacija sporazuma protegne na dulje razdoblje, ali ne beskonačno i bezuvjetno, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar kaže kako od današnjeg sastanka očekuje puno posla i da se vidi što kolege iz sindikata traže.


Ključne riječi:

Branimir Mihalinec, pregovori o plaćama, Sporazum o osnovici, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva