Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: RTL

Gregurić: Vlada je prekršila pravilo ‘jednaka plaća za jednak rad’

RTL Danas, 25.1.2024. – Predavači imaju isti koeficijent kao učitelji, a posao i uvjeti za napredovanje su složeniji

26. siječnja 2024.

Marko Gregurić, član Velikog vijeća Sindikata znanosti za RTL Danas komentirao je novi sustav koeficijenata i nered koji je Vlada stvorila u rasponu plaća i radnih mjesta.

“Za višeg predavača, moja plaća je trenutno 1360 eura i s trenutnim povećanjem bi išla na nekih 1480. Dakle, nekih 120 eura je neto povećanje plaće i, naravno, kome god raste plaća može biti zadovoljan. Međutim, ono s čim smo mi nezadovoljni je poremećaj u sustavu koji je nastao između odnosa radnih mjesta i plaća za radna mjesta jer je naše ministarstvo naprosto prekršilo jedno generalno pravilo: jednaka plaća za jednak rad”, poručio je Gregurić.

Ulazni koeficijent za učitelje isti je kao za predavače i asistente, kazao je, a kompetencije za ulazak u sustav nisu iste.

“Naravno, nastavnik s diplomom ulazi u razred i ima svoju nastavu. Asistent ulazi na fakultet s istim koeficijentom 1,97 kakav je trenutno, međutim njegova samostalnost je manja, iako su veća očekivanja od njega. Dok predavač, primjerice, da bi uopće ušao u sustav s istim koeficijentom, mora već imati određene godine prakse, predavanja, objavljenih radova znanstvenih, stručnih… naprosto je složenije, a imamo isti koeficijent. A da ne kažemo onda kad se stvari povećavaju, uvjeti za napredovanje kod nastavnika i kod predavača naprosto nisu isti”, zaključio je Gregurić.


Ključne riječi:

marko gregurić, novi koeficijenti, novi sustav koeficijenata

Vezane vijesti

Prednosti članstva