Dnevnik.hr – Održan sastanak izaslanstva sindikata i predsjednice RH

Predstavnici sindikalnih središnjica susreli su se u srijedu, 15. travnja 2015. s predsjednicom RH, Kolindom Grabar-Kitarović. Razgovaralo se o stanju u zemlji, a dijalog je ocijenjen izrazito konstruktivnim. Više detalja možete saznati u priopćenju Ureda predsjednice RH te u članku kojeg prenosimo s portala Dnevnik.hr.

16. travnja 2015.

Predstavnici sindikalnih središnjica susreli su se u srijedu, 15. travnja 2015. s predsjednicom RH, Kolindom Grabar-Kitarović. Razgovaralo se o stanju u zemlji, a dijalog je ocijenjen izrazito konstruktivnim. Više detalja možete saznati u priopćenju Ureda predsjednice RH te u članku kojeg prenosimo s portala Dnevnik.hr.

Sindikati hvale Kolindu, a odnos s Milanovićem nazvali su ‘anomalijom’

  • Zagreb, 15.04.2015., 15:42
  • Autor: B.V.

Čelnici sindikalnih središnjica razgovarali su u srijedu na Pantovčaku s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović o stanju u zemlji, nakon čega su hvalili predsjednicu zbog spremnosti za dijalog, a kudili premijera Zorana Milanovića da osobnu taštinu stavlja iznad interesa države.

U izjavama novinarima nakon sastanka koji je trajao više od sata sindikalci su pohvalili inicijativu Grabar-Kitarović koju prepoznaju kao zalaganje za socijalni dijalog. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević kazao je kako su razgovarali o “nepravdama u hrvatskom društvu, gospodarstvu koje je u rasulu i neosjetljivoj Vladi”.

Naveo je pritom primjere “poduzeća na rubu provalije” – šibenskog TLM-a, Uljanik TESU-a, 3. maj TIBO-a i 3. maj MID-a, te ustvrdio kako se, unatoč pozivima, premijer ne uključuje u rješavanje problema.

“Zamolili smo predsjednicu da inzistira na sjednici Vlade na kojoj bi se pokušala naći rješenja i na kojoj bi Vlada predložila što kani poduzeti da se zaustavi rasulo u gospodarstvu”, rekao je Matijašević.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je nužnost dijaloga kojega s Milanovićem nema pune četiri godine. “Ta anomalija, nezdrav pristup, i dalje se odvija, a na to se požalila i predsjednica”, dodao je.

Pohvalio je Grabar-Kitarović jer ima razrađeni plan za jačanje dijaloga u Hrvatskoj sa svim važnim subjektima društva, kroz osnivanje više vijeća u kojima će biti nazočni i sindikati. “Predsjednica se posvetila, u prvoj fazi, reanimaciji potpuno hiberniranog i zamrzlog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, za što je odgovorna postojeća izvršna vlast”, kazao je.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel također hvali dobru volju predsjednice da razgovara sa sindikatima i drugim čimbenicima u društvu, a od nje očekuje da političkim strankama pošalje poruku da moraju provoditi ono što obećaju u predizbornoj kampanji.

“Vrijeme je da dođe do ključne promjene, a to je dosljednost, odnosno da se izvršava ono što se obeća u kampanji”, poručuje Novosel. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je da stanje u Hrvatskoj zahtijeva razgovor svih čimbenika u društvu, istaknuvši kako nitko, neovisno o funkciji, nema prava osobnu taštinu stavljati iznad interesa Hrvatske i naroda.

“Nema dvojbe da sebe osobno, iznad svih, stavlja predsjednik Vlade”, kazao je Sever dodajući kako nas je “osjećaj pojedinca da su iznad svih, da su u mesijanskom pokretu, i doveo dovde”.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš uvjeren je da će Grabar-Kitarović stajati iza onog što kaže i biti drukčija od bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je “uvijek volio prešutjeti ono što je mislio da ne bi bilo poželjno reći, da ne bi upao u konflikt s Vladom”. (Hina)


Ključne riječi:

Kolinda Grabar-Kitarović, sastanak, sindikalne središnjice, Ured predsjednika

Vezane vijesti

Prednosti članstva