Foto: N1

Ako se koeficijenti ozbiljno ne promijene, naše akcije bit će još oštrije

N1, 20.2.2024. – Vlada nas zavlači kroz cijeli proces, a savjetnik ministra Fuchsa iznose lažne tvrdnje o zahtjevima Sindikata znanosti. Ako se situacija ozbiljno ne promijeni, bit ćemo puno oštriji.

20. veljače 2024.

Gostujući u Newsroomu N1 televizije, Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti osvrnuo se na lažne tvrdnje da Sindikat nije dostavio konkretne prijedloge korekcije koeficijenata. Sindikat je poslao svoje mišljenje na 15 stranica u kojem se nalazi koeficijent za sva ključna radna mjesta u našem sustavu, a dostupan je i na našim web stranicama.

“Nećemo valjda nepozvani ušetati u zgradu Ministarstva. Koja je to razina? Tako se ne može postupati sa socijalnim partnerima”, komentirao je Kroflin izjave Bože Pavičina, savjetnika ministra Radovana Fuchsa, koje je dao medijima nakon pressice Sindikata ispred zgrade MZO-a.

Vlada je u cijelom procesu bila nesolidan partner, razvlačili su i pokušavali Sindikat dovesti pred gotov čin. Dvije su ključne stvari oko kojih očekujemo ozbiljni pomak. Prvo, sustav znanosti i visokog obrazovanja ne smije komparativno biti zakinut u odnosu na druge javne službe; i drugo, trebaju se zadržati karijerne perspektive u sustavu, barem onakve kakve imamo sada.

“Ako se ne dogodi pomak, uvijek možemo organizirati ozbiljnije i veće prosvjede. Možemo biti puno nezgodniji u diskursu nego što smo to bili do sada, a u konačnici ni štrajk nije isključen”, zaključio je Kroflin.

Sindikat znanosti naknadno je pozvan na sastanak u srijedu, 21. veljače u 12 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nakon čega će naši predstavnici dati izjave medijima.


Ključne riječi:

koeficijenti, ministarstvo znanosti i obrazovanja, uredba, vlada

Vezane vijesti

Prednosti članstva