Veliko vijeće zatražilo doradu prijedloga granskog kolektivnog ugovora

U petak i subotu, 26. i 27. listopada 2018. održana je dvodnevna sjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti. Središnja tema sjednice bila je analiza prijedloga Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje.

31. listopada 2018.

U petak i subotu, 26. i 27. listopada 2018. održana je dvodnevna sjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti. Središnja tema sjednice bila je analiza prijedloga Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje.

Nakon dugotrajne rasprave, koja je trajala preko sedam sati i tijekom koje su članovi Velikog vijeća pojedinačno prošli kroz svaku od odredbi sadržanih u novom prijedlogu granskog kolektivnog ugovora, Vijeće je zaključilo kako predloženi tekst u ovom obliku još uvijek nije spreman za usvajanje, jer postoji određen broj članaka koje je potrebno dodatno raspraviti, a nekoliko od tih je od iznimne važnosti za Sindikat.

O dijelu kolektivnog ugovora koji propisuje novi sustav normiranja rada u znanosti i visokom obrazovanju Veliko vijeće se, unatoč kritičkoj raspravi, očitovalo pozitivno, dok je predloženi Dodatak kolektivnom ugovoru koji propisuje posebne uvjete rada ocijenjen neprihvatljivim. Valja istaknuti kako je konačan tekst navedenog prijedloga Dodatka kolektivnom ugovoru Sindikatu dostavljen tek nekoliko sati prije početka sjednice, a pritom su u njega unesene i određene izmjene koje nisu prethodno bile iskomunicirane s pregovaračkim odborom Sindikata. Stoga je odlučeno da se o svim navedenim nedostacima održi dodatan sastanak i eventualno dodatan krug pregovora s resornim ministarstvom.

Veliko vijeće je raspravljalo i o pitanju podizanja osnovice za plaće u javnim službama te je odlučeno da se pokrene javna kampanja za veće plaće u javnim službama, a donijeta je i uvjetna odluka o štrajku u sustavu znanosti i visokog obrazovanja temeljem tog pitanja.

Riječi je bilo i o nedavno održanom zajedničkom prosvjedu sindikalnih središnjica protiv najavljene mirovinske reforme. Prosvjed je u cjelini ocijenjen uspješnim, kao i odaziv sindikalnih aktivista, međutim istaknuto je kako je prisutnost zainteresiranih građana izvan sindikata mogla biti i značajnija od postignute. Veliko vijeće je izrazilo potporu daljnjim oblicima pritiska na izmjenu sadržaja mirovinske reforme, poput inicijative za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o navedenom pitanju.

Članovi Vijeća upoznati su i s trenutnim stanjem prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te prijedloga Zakona o osiguranju kvalitete znanosti i visokog obrazovanja.

Odabran je i zamjenski član Časnog suda Sindikata; umjesto Ivane Olivari-Provči, koja je otišla iz sustava, članom Časnog suda postala je prof. dr. sc. Višnja Besendorfer s PMF-a Zagreb.

 


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, osnovica za plaće, prosvjed, sjednica, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva