Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Održana prva sjednica Velikog vijeća u novom sazivu

Održavanjem konstiruirajuće sjednice Velikog vijeća dovršen je izborni ciklus u Sindikatu znanosti. Tim činom službeno je započeo mandat novom predsjedniku Sindikata, prof. dr. sc. Igoru Radeki, a Sindikat se oprostio od dosadašnjeg predsjednika, prof. dr. sc. Krunoslava Piska, koji odlazi u mirovinu. Raspravljalo se i o izuzetno važnim temama, poput sastanka s novim ministrom znanosti, daljnjih sindikalnih akcija i gorućeg pitanja napredovanja asistenata i znanstvenih novaka.

U četvrtak, 3. srpnja 2014. održana je 1., konstituirajuća sjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti u X sazivu. Tim činom službeno je započeo mandat novom predsjedniku Sindikata, prof. dr. sc. Igoru Radeki, a Sindikat se oprostio od dosadašnjeg predsjednika, prof. dr. sc. Krunoslava Piska, koji odlazi u mirovinu.

U sklopu sjednice su održani izbori za predsjednika i potpredsjednika Velikog vijeća te članove Malog i Upravnog vijeća, čime je nakon gotovo godinu dana napokon dovršen izborni ciklus u Sindikatu znanosti. Jednoglasnim izborom 25 prisutnih vijećnika u tajnom glasovanju, na novi četverogodišnji mandat predsjednika Velikog vijeća izabran je Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata i dosadašnji predsjednik Velikog vijeća.

Veliko vijeće raspravljalo je o važnim temama iz područja znanosti i obrazovanja te kolektivnog pregovaranja i zaštite prava članova. Članovima je predstavljen izvještaj o sastanku čelništva Sindikata s novim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom te informacija o skorom otvaranju novog ciklusa pregovora za granski kolektivni ugovor. Raspravljalo se o daljnjim pritiscima i akcijama Sindikata, kao i vrlo gorućem problemu napredovanja viših asistenata i znanstvenih novaka koji su ostvarili uvjete. Ovom će se temom nakon detaljne analize dodatno pozabaviti Malo vijeće na prvoj sljedećoj sjednici.

Veliko vijeće je saslušalo i izvještaj sa službenog puta u Ženevu na 103. konferenciju Međunarodne organizacije rada na kojoj se raspravljalo o hrvatskom kršenju Konvencije br. 98 o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje, kao i osvrt na u Zagrebu nedavno održan međunarodni okrugli stol o promicanju europskog sektorskog socijalnog dijaloga u obrazovanju. Uz to, prezentirane su informacije o sadržaju i izmjenama u novim prijedlozima Zakona o reprezentativnosti i Zakona o radu, koje su ocjenjene donekle pozitivnima u odnosu na prvotne verzije zakona, međutim sindikalna strana i dalje ima cijeli niz prigovora na tekst koje će uputiti u daljnjoj proceduri.

Rezultati izbora za Malo i Upravno vijeće:

Malo vijeće, izvršno-političko tijelo Velikog vijeća i Sabora, sastoji se od 9 članova, pri čemu predsjednik Sindikata i predsjednik Velikog vijeća u njega ulaze po funkciji, a iz redova Velikog vijeća bira se još 7 članova. Izabrani su: prof. dr. sc. Zvonimir Šikić, dr. sc. Tvrtko Smital, dr. sc. Petar Pervan, doc. dr. sc. Vesnica Garašić, dr. sc. Darko Orešković, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga i prof. dr. sc. Višnja Besendorfer.

U Upravno vijeće, izvršno tijelo Velikog vijeća zaduženo za financijsku i poslovnu politiku, bira se 7 članova iz redova Velikog vijeća. Izabrani su: dr. sc. Tomislav Duvnjak, Heli Hajdić Nikolić, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, doc. dr. sc. Tomislav Šikić, prof. dr. sc. Rajko Odobaša, prof. dr. sc. Nikola Đaković i doc. dr. sc. Ivana Štimac-Grandić.

Potpredsjednik Velikog vijeća bira se iz redova izabranika u Malo vijeće. Na tu funkciju izabran je aklamacijom dr. sc. Tvrtko Smital. Kao jedini potpredsjednik, Smital ujedno preuzima i funkciju zamjenika predsjednika Sindikata.


Ključne riječi:

izbori u sindikatu, konstituirajuća sjednica, rezultati, rezultati izbora za viša tijela, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva