Zbog neisplate jubilarnih nagrada podnijet ćemo kaznene prijave

Neisplatom jubilarnih nagrada po punoj osnovici od 1800kn svjesno je nanesena šteta državnom proračunu, a zbog umanjenja koeficijenta za plaće za 3% sprema se potencijalno još i znatno veća šteta. Sindikati su višekratno na to upozoravali i netko za to mora odgovarati, istaknuto je na konferenciji za medije Sindikata znanosti.

Neisplatom jubilarnih nagrada po punoj osnovici od 1800kn svjesno je nanesena šteta državnom proračunu, a zbog umanjenja koeficijenta za plaće za 3% sprema se potencijalno još i znatno veća šteta. Sindikati su višekratno na to upozoravali i netko za to mora odgovarati, istaknuto je na konferenciji za medije Sindikata znanosti.

Za više informacija pročitajte očitovanje Sindikata znanosti o odluci Vlade, kao i tekst objavljen na portalu Slobodne Dalmacije koji vam donosimo u nastavku ili poslušajte audio zapis konferencije:

12.6.2015. – Konferencija za medije NSZVO

NAGRADA ZA RAD

Ribić: Vlada nije isplaćivala jubilarne nagrade? E, sad zbog toga idu kaznene prijave!

(Hina) Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je u petak da je Vlada neisplatom jubilarnih nagrada po punoj osnovici u javnim službama početkom 2014. svjesno pogrešno postupala, pa će zbog štete nanesene proračunu sindikat podnijeti kaznene prijave DORH-u protiv nepoznatog počinitelja.

“DORH treba biti upoznat s time da je državnom proračunu nanesena ozbiljna šteta i mora pronaći tko je za to u sustavu vlasti odgovoran. Znamo da će prebacivati lopticu jedni na druge, ali netko mora odgovarati jer je krajnje vrijeme da se za takve propuste odgovara”, rekao je Ribić na konferenciji za novinare u povodu Vladine odluke o isplati jubilarnih nagrada po punoj osnovici od 1800 kuna.

Također se osvrnuo na Vladinu uredbu iz 2013. o smanjenju koeficijenata složenosti poslova u javnim službama, čime je zaposlenima smanjena plaća za 3 posto, istaknuvši da procijenjeni učinak smanjenja za razdoblje od travnja 2013. do lipnja 2015. iznosi 1,75 milijardi kuna. Sindikat je od tridesetak tužbi dobio desetak pravomoćnih presuda, te planira daljnje tužbe.

Na konferenciji je rečeno da je Vlada izabrala neadekvatan način rješavanja problema isplate jubilarnih nagrada, jer njezina odluka nema nikakav pravni učinak već samo kaže da će se isplatiti jubilarne nagrade kada će za to biti novaca.

To ne sprečava nijednog zaposlenika da i dalje podnosi tužbe, čime će se gomilati sudski troškovi i zatezne kamate. Vlada, tvrde sindikalci, nije tom odlukom postigla cilj, već će ga postići kada odluči isplatiti puni iznos svakom zaposleniku.

Makroekonomist Sindikata znanosti Matija Kroflin upozorio je da je zbog neisplate pune osnovice, sada još veća šteta za proračun.

Pod pretpostavkom da 50.000 ljudi u jednoj godini ima pravo na isplatu jubilarne nagrade i da dođe do ostvarenja svih mogućih potencijalnih sudskih troškova, te uz zatezne kamate za razdoblje kašnjenja, Vlada će platiti 88 posto, tj. 140 milijuna kuna više, nego što bi platila da je poštivala zakon.

Pravnica Sindikata znanosti Ana Petošić navodi da je Dodatak II Temeljnom kolektivno ugovoru, kojim je ugovorena osnovica od 500 kuna, bio pravno nevažeći dokument jer ga nisu potpisali svi sindikati koji su potpisali Temeljni kolektivni ugovor.

“Problem isplate jubilarne nagrade generirala je sama Vlada i sada ga pokušava riješiti na pravno neprimjeren način”, rekla je Petošić dodajući da Vlada ne treba donositi nikakve posebne odluke već poštivati zakon i Kolektivni ugovor kojim je ugovorena osnovica od 1800 kuna.


Ključne riječi:

jubilarne nagrade, očitovanje

Prednosti članstva