S tehničkom Vladom sindikati nemaju o čemu razgovarati

Sindikati javnih službi nisu se odazvali pozivu Ministarstva rada i mirovinskog sustava na sastanak oko primjene Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama i njegovih Dodataka, no čim nova Vlada bude formirana odazvat će se hrvatskom premijeru te s njime razgovarati o mogućnostima provedbe Sporazuma.

“Ovih sedam sindikata neće se odazvati pozivu na sastanak jer na njemu nemaju s kime ozbiljno razgovarati”, izjavio je Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec povodom poziva na sastanak koji im je upućen iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava radi dogovora o mogućim daljnjim aktivnostima vezanim za početak primjene Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama i njegovih Dodataka. Mihalinec je dodao kako sastanak nema smisla,  s obzirom da je premijer Milanović još za vrijeme štrajka prosvjete u listopadu ove godine izjavljivao kako je Vlada radi raspisivanja parlamentarnih izbora postala tehnička te nema pravo ugovarati i potpisivati financijske obaveze. „Sindikati će se odazvati hrvatskom premijeru kada Vlada bude formirana te s njime razgovarati o mogućnostima provedbe Sporazuma.“, kazao je Mihalinec te dodao kako očekuje da Vlada ispoštuje ugovoreno jer su uvjeti za to ispunjeni. Ukoliko se to ne dogodi, sindikatima su na raspolaganju instrumenti poput sudova, pregovora sa relevantnim partnerima ili arbitraže kojima će sindikati potraživati Sporazumom ugovorena prava.

Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, dodao je kako uz ove pravne instrumente postoje sindikalni i socijalni instrumenti, ali je naglasio kako je na žalost razina socijalnog dijaloga za vrijeme mandata sadašnje Vlade bila na najnižoj razini od osnivanja hrvatske države. Rekao je kako se ugovori moraju poštivati, a o njihovom izvršavanju će pregovarati jednino sa relevantnim socijalnim partnerom s obzirom da se ovdje radi o ozbiljnim potraživanjima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Igor Radeka, začudio se kako sada premijer nalazi vremena za sindikate, a unazad četiri godine to nije uspio, što upućuje da sada ima neke političke razloge za to. Dodao je kako Vlada poštuje ostale ugovore poput ugovora o kupovini luksuznih automobila, a očito je kako se samo ugovori iz domene radnog prava ne poštuju.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem podsjetila je na udare na plaće u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja pri kojima su učitelji sa većim stažem izgubili i do 15% plaće te izrazila nadu kako se Vlada ovaj put neće usuditi uskratiti prava iz Sporazuma kojima bi se jedan dio izgubljene plaće vratio.

Konferenciju za medije odralo je sedam sindikata javnih službi Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

U nastavku poslušajte audio zapis tiskovne konferencije:


Ključne riječi:

sindikati javnih službi, Sporazum o osnovici

Prednosti članstva