Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Počeli pregovori s Vladom: traži se rast osnovice od 15 posto

Plaće u privredi rastu brže od plaća u javnim službama; ako želimo sačuvati kadrove i kvalitetu javnih usluga, nužan je značajan rast osnovice

Održan je prvi sastanak sindikata javnih službi s Vladom RH oko povećanja osnovice u javnim službama. Budući da je Vlada za iduću godinu najavila rast minimalne plaće od 15 posto, sindikati su od Vlade zatražili identičan rast i za sve zaposlene u javnim službama.

Ako Vlada privatnim poslodavcima definira rast minimalne plaće od 15 posto, onda bi svakako trebala biti u stanju barem jednako toliko osigurati i za sve svoje zaposlenike. Orijentir za rast od 15 posto nije samo minimalna plaća, već i kumulativno zaostajanje kretanja plaća u javnim službama za plaćama u privredi.

“Naš je ključan problem da se svi u sustavu javnih službi susrećemo s nekonkurentnom cijenom rada u odnosu na kretanja plaća u privredi. Tih 15 posto proizlazi i iz naših zaostajanja za kretanjem prosječnih plaća u privredi. …s obzirom na to da je iduća godina izborna godina i da ćemo vjerojatno teško otvarati pregovore, tim povećanjem akceptiramo rast plaća u privredi i u idućoj godini”, izjavio je Matija Kroflin, glavni tajnik NSZVO nakon održanog sastanka.

(Video snimku cjelovite izjave glavnog tajnika nakon pregovora možete pronaći na web stranicama HRT-a)

Sindikati su zatražili i rast božićnice na 300 eura, uskrsnicu od 300 eura, povećanje dara za djecu na 150 eura te povećanje osnovice za jubilarnu nagradu na 250 eura.

Prema jučer objavljenim podacima Ministarstva financija, višak proračuna opće države u prvih 6 mjeseci bio je 1,5 posto BDP-a ili 1,1 mlrd eura. Navedeno ne uključuje tri ključna mjeseca ljetne sezone koji će još bitno podebljati državnu blagajnu. S obzirom na to da je državni proračun najviše profitirao na rastu cijena, sasvim je jasno da država ima dovoljno sredstava za traženo povećanje plaća. Usprkos tomu, predstavnici Vlade RH su zahtjev za rastom osnovice od 15 posto očekivano ocijenili nerealnim te istaknuli kako će svoju ponudu iznijeti na idućem sastanku pregovaračkih odbora zakazanom za 9. listopada.

Sindikat znanosti je posljednje dvije godine kontinuirano isticao kako je rast osnovice jedini dugoročno održiv način povećanja plaća. Smatrali smo da to mora biti ključni fokus djelovanja svih sindikata, pa i u situaciji kada su drugi sindikati naglasak stavljali na materijalna prava ili svoje parcijalne zahtjeve. Protivili smo se narušavanju kolektivnog pregovaranja i uvođenju nereda jer to dovodi do dugoročnih neravnoteža i neodrživosti. Podržali smo i zalagali se sa snažnija povećanja za one koji imaju najmanje, ali i jasno istaknuli da, uslijed kretanja drugih plaća, inflacije i povećanih troškova, plaće trebaju rasti svima! 


Ključne riječi:

osnovica, pregovori, rast osnovice, sindikati javnih službi

Vezane vijesti

Prednosti članstva